ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea notarilor va fi reglementată de o nouă lege

16:01 | 16.06.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la organizarea activității notarilor, informează MOLDPRES. 

Potrivit documentului, licența pentru desfășurarea activității notariale va fi eliberată de către ministrul Justiției, în termen de 15 zile de la depunerea cererii, contra sumei de 450 de lei. Proiectul mai prevede că activitatea notarului încetează în cazul depunerii unei cereri, decesului, retragerii licenței sau la atingerea vîrstei de 65 de ani.

Totodată, notarii vor fi supuși unui control privind activitatea profesională la fiecare trei ani. În cazul admiterii unor încălcări disciplinare, notarii vor fi sancționați prin avertizare, mustrare, amendă de pînă la șase mii de lei, suspendarea activității sau chiar retragerea licenței.

În document mai este propusă crearea Camerei Notariale. Acesta va fi organul de autoadministrare al notarilor, de promovare și apărare a intereselor colective ale notarilor, precum și un garant pentru independența notarilor și al calității asistenței notariale.

Proiectul urmează a fi aprobat și de Parlament și va intra în vigoare în termen de șase luni de la data publicării.

(Reporter C. Russu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!