ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRCETI a eliberat licenţă pentru primul multiplex naţional de televiziune digitală

18:31 | 16.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat astăzi întreprinderii de stat „Radiocomunicaţii” o licenţă pentru crearea şi operarea primului multiplex de televiziune digitală cu acoperire naţională, relatează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că licenţa a fost acordată pe un termen de cinici ani cu posibilitatea reînnoirii acesteia în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Autoritatea de reglementare în domeniu a eliberat licenţa respectivă prin încredinţare directă, cu titlu gratuit, în conformitate cu prevederile Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală. Programul a fost aprobat la 8 mai prin hotărîre de Guvern. Documentul stabileşte că, la prima etapă, pe parcursul anilor 2015 – 2016, ANRCETI urmează să elibereze Radiocomunicaţii două licenţe de utilizare a frecvenţelor/canalelor TV pentru crearea și furnizarea a două multiplexe digitale terestre cu acoperire naţională.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului urmează să efectueze selectarea companiilor TV ale căror programe vor ocupa capacitățile de difuzare ale multiplexelor naționale A și B și să elibereze companiilor respective licenţe de emisie sau autorizaţii de retransmisie a serviciilor de programe audiovizuale.

Pînă la finele anului 2015, Radiocomunicaţii are obligaţia să lanseze primul multiplex naţional digital şi să asigure acoperirea teritoriului şi populaţiei Republicii Moldova cu semnal radio în proporţie de 65 la sută şi, respectiv, 80 la sută. Pînă la finele anului 2016 aceste rate urmează să fie ridicate la 70% şi, respectiv, 95%, iar pînă la finele anului 2017 – la 75% şi, respectiv, 99%.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!