ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va intensifica relaţiile de cooperare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

17:15 | 07.08.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Valeriu Streleţ a avut astăzi o întrevedere cu Şefa Biroului local al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Julia Otto. În cadrul întrevederii au fost abordate aspectele principale ale activităţii BERD în ţara noastră şi trasate obiectivele de colaborare pentru următoarea perioadă, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Executivului. 

Prim-ministrul a exprimat interesul Guvernului pentru impulsionarea relaţiilor cu BERD. „Cunosc bine proiectele susţinute de instituţia Dumneavoastră în Republica Moldova, inclusiv din experienţa parlamentară. Apreciem înalt relaţiile cu BERD şi pledăm pentru o colaborare constructivă, în vederea realizării obiectivelor comune într-o manieră dinamică şi eficientă”, a spus Valeriu Streleţ.

La rîndul său, Julia Otto a exprimat disponibilitatea BERD pentru dezvoltarea relaţiilor pe toate dimensiunile de cooperare. „Strategia noastră pentru Republica Moldova pe anii 2014 – 2017 prevede cîteva direcţii prioritare, printre care: dezvoltarea sectorului privat; facilitarea accesului la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii; implementarea Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE (DCFTA), precum şi atragerea investiţiilor în economia Republicii Moldova. Sîntem dispuşi să ajutăm autorităţile moldoveneşti, prin acordarea expertizei şi asistenţei financiare, pentru asigurarea unui climat de afaceri favorabil şi crearea infrastructurii necesare în acest scop”, a precizat Julia Otto.

Părţile au discutat despre realizarea obiectivelor Memorandumului pentru îmbunătăţirea climatului investiţional şi iniţiativa de consolidare a bunei guvernări, semnat de Guvernul RM și BERD în anul 2014. În acest context, s-a vorbit despre necesitatea urgentării aplicării în practică a proiectului Ombudsmanului pentru Mediul de Afaceri.

Un al subiect al discuţiei l-a constituit activitatea Consiliului Economic al Prim-ministrului, al cărui Secretariat este finanţat cu sprijinul BERD. Premierul Valeriu Streleţ s-a pronunţat pentru extinderea acestei platforme de dialog şi implicarea mai largă a factorilor interesaţi în procesul de comunicare şi consultare a politicilor economice promovate de Guvern.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova, cu un portofoliu de aproape 1 miliard de euro şi peste 100 de proiecte finanţate în diverse domenii.

(Editor L. Alcază)