ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va susţine lichidarea stocurilor de pesticide din UTA Gagauz-Yeri

12:25 | 17.09.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Problema lichidării stocurilor de pesticide de pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri a fost discutată ieri în cadrul vizitei başcanului Irina Vlah în România, transmite MOLDPRES.

La Bucureşti Irina Vlah a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, care a subliniat că Guvernul român este interesat în susţinerea proiectelor de lichidare a pesticidelor stocate pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri.

Aurescu a menţionat că România a alocat 450 de mii de euro pentru lichidarea depozitelor de substanţe chimice dăunătoare din R. Moldova, iar o parte din mijloace va fi direcţionată pentru lichidarea stocurilor din autonomia găgăuză.

În prezent, pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri sînt stocate circa zece mii de tone de pesticide, păstrate în condiţii neadecvate. Cel mai mare depozit se află în apropierea satului Cişmichioi. 

În altă ordine de idei, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat valenţele cooperării la nivelul autorităţilor locale, care oferă o platformă amplă pentru dezvoltarea de proiecte care să vină în întîmpinarea aşteptărilor cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului.  De asemenea,  oficialul a îndemnat autorităţile locale din UTA Gagauz-Yeri să impulsioneze contactele cu parteneri din România, pentru promovarea în comun de proiecte care să poată primi susţinere în cadrul asistenţei mai largi oferite de România Republicii Moldova.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img15006138

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!