ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul Mihai Volontir a fost condus pe ultimul drum

15:59 | 17.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Mii de cetățeni l-au condus astăzi pe ultimul drum pe actorul de teatru şi cinema Mihai Volontir, Artist al Poporului, cavaler al „Ordinului Republicii”, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, care s-a stins din viaţă pe 15 septembrie la vîrsta de 81 de ani, transmite MOLDPRES.

Pentru astăzi, potrivit unui decret semnat de Preşedintele Nicolae Timofti, a fost decretată zi de doliu, drapelele fiind coborîte în bernă, iar la ora 12.00 a fost păstrat un minut de reculegere pe întreg teritoriul ţării.

La mitingul de doliu, care a avut loc la Palatul Naţional, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a apreciat înalt meritele marelui artist, care s-a dedicat scenei decenii la rînd.  „Astăzi urcă la cer o stea, cea a lui Mihai Volontir”, a constatat Andrian Candu.

În alocuţiunea sa, prim-ministrul Valeriu Streleţ a accentuat că Mihai Volontir a fost un stîlp al naţiunii noastre. „Mihai Volontir s-a consacrat pînă la dăruire totală patriei noastre. El a ridicat ştacheta mîndriei naţionale la un nivel peste aşteptări”, a remarcat Valeriu Streleţ.

La rîndul său, primul Preşedinte al Republicii Moldova Mircea Snegur a subliniat faptul că Mihai Volontir a fost un adevărat patriot, un adevărat Artist al poporului. „Mihai Volontir a participat activ la toate etapele mişcării de eliberare şi renaştere naţională. În calitatea mea de şef al statului, am avut întreaga lui susţinere în condamnarea separatismului”, a afirmat Mircea Snegur.

Prezent la mitingul de doliu, viceprimarul Nistor Grozavu a anunţat că Primăria Municipiului Chişinău  va conferi numele lui Mihai Volontir unei străzi şi unei instituţii de cultură.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, județul Orhei, astăzi raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala pedagogică din raionul Orhei (1954), după care a fost numit în calitate de director  al căminului cultural din Lipceni, raionul Rezina.  Din 1957 este actor la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chiriţa în Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Din 1967 se produce cu succes în numeroase pelicule cinematografice din spațiul ex-sovietic, precum și din Spania, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria și Argentina. În cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai din serialul TV „Țiganul” i-a adus celebritate actorului în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în  toată lumea.

Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament, care la 27 august 1991 a votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Este unul dintre primii cavaleri ai „Ordinului Republicii”. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM şi cu Premiul de Stat al Federaţiei Ruse „Fraţii Vasiliev”. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

La 30 aprilie 2009, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pentru succesele obținute în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice.

Mihai Volontir a fost înmormîntat cu onoruri militare la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img15006149

img15006149

img15006149

img15006149

img15006149

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!