ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul Mihai Volontir a fost condus pe ultimul drum

15:59 | 17.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Mii de cetățeni l-au condus astăzi pe ultimul drum pe actorul de teatru şi cinema Mihai Volontir, Artist al Poporului, cavaler al „Ordinului Republicii”, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, care s-a stins din viaţă pe 15 septembrie la vîrsta de 81 de ani, transmite MOLDPRES.

Pentru astăzi, potrivit unui decret semnat de Preşedintele Nicolae Timofti, a fost decretată zi de doliu, drapelele fiind coborîte în bernă, iar la ora 12.00 a fost păstrat un minut de reculegere pe întreg teritoriul ţării.

La mitingul de doliu, care a avut loc la Palatul Naţional, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a apreciat înalt meritele marelui artist, care s-a dedicat scenei decenii la rînd.  „Astăzi urcă la cer o stea, cea a lui Mihai Volontir”, a constatat Andrian Candu.

În alocuţiunea sa, prim-ministrul Valeriu Streleţ a accentuat că Mihai Volontir a fost un stîlp al naţiunii noastre. „Mihai Volontir s-a consacrat pînă la dăruire totală patriei noastre. El a ridicat ştacheta mîndriei naţionale la un nivel peste aşteptări”, a remarcat Valeriu Streleţ.

La rîndul său, primul Preşedinte al Republicii Moldova Mircea Snegur a subliniat faptul că Mihai Volontir a fost un adevărat patriot, un adevărat Artist al poporului. „Mihai Volontir a participat activ la toate etapele mişcării de eliberare şi renaştere naţională. În calitatea mea de şef al statului, am avut întreaga lui susţinere în condamnarea separatismului”, a afirmat Mircea Snegur.

Prezent la mitingul de doliu, viceprimarul Nistor Grozavu a anunţat că Primăria Municipiului Chişinău  va conferi numele lui Mihai Volontir unei străzi şi unei instituţii de cultură.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, județul Orhei, astăzi raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala pedagogică din raionul Orhei (1954), după care a fost numit în calitate de director  al căminului cultural din Lipceni, raionul Rezina.  Din 1957 este actor la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chiriţa în Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Din 1967 se produce cu succes în numeroase pelicule cinematografice din spațiul ex-sovietic, precum și din Spania, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria și Argentina. În cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai din serialul TV „Țiganul” i-a adus celebritate actorului în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în  toată lumea.

Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament, care la 27 august 1991 a votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Este unul dintre primii cavaleri ai „Ordinului Republicii”. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM şi cu Premiul de Stat al Federaţiei Ruse „Fraţii Vasiliev”. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

La 30 aprilie 2009, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pentru succesele obținute în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice.

Mihai Volontir a fost înmormîntat cu onoruri militare la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)