ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Teatrul Naţional "M. Eminescu" s-a jucat în premieră drama "Casa de pe graniţă"

10:54 | 18.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. La Teatrul Naţional "M. Eminescu" s-a jucat, în premieră, ieri seară spectacolul-dramă "Casa de pe graniţă" de dramaturgul polonez Slawomir Mrozek. Cu această piesă, Naţionalul de la Chişinău şi-a inaugurat stagiunea teatrală 2015-2016 şi Festivalul "Reuniunea teatrelor naţionale", informează MOLDPRES.

Petru Hadîrcă, director general al teatrului a precizat jurnaliştilor înainte de spectacol că piesa reprezintă un proiect moldo-polonez. Regia "Casei de pe graniţă" este semnată de Agnieszka Korytkowska-Mazur, scenografia de Pawel Dobrzycki, iar mişcarea scenică şi selecţia muzicală de Maciej Zakliczynski din Polonia. În spectacol joacă actorii Petru Hadîrcă, Silvia Luca, Petru Oistric, Lilia Bojemschi, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Ion Mocanu, Ana Tkacenko, Doriana Mărginean şi alţii. 

Hadîrcă a menţionat că piesa s-a jucat în mod special în data de 17 septembrie, pentru că în această zi, în anul 1939, URSS a ocupat Polonia. 

Agnieszka Korytkowska-Mazur, regizoarea spectacolului, a spus că piesa "Casa de pe graniţă" este un text mai vechi, scris de Slawomir Mrozek în anul 1967, dar care arată "o părticică din istoria Poloniei". E vorba de o familie, compusă din şase persoane, care locuieşte într-o casă de la frontieră. Într-o noapte, mai mulţi responsabili construiesc graniţa chiar în mijlocul sufrageriei din această casă. "Cine sîntem noi, unde ne aflăm, care e visul nostru - iată doar cîteva întrebări la care încearcă să răspundă conţinutul piesei", a adăugat regizoarea spectacolului.

Spectacolul-dramă "Casa de pe graniţă" a fost montat la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", cu susţinerea financiară a Ambasadei Poloniei în Republica Moldova. Piesa se va juca şi în zilele de 3 şi 4 octombrie. Un alt spectacol, "În largul mării", montat tot după dramaturgia lui Slawomir Mrozek, în regia lui Petru Hadîrcă, a fost prezentat în premieră la Teatrul "M. Eminescu" în data de 11 mai. 

(Reporter D. Moraru, editor L. Alcază)