ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Europene ale Patrimoniului vor demara la 24 septembrie în R. Moldova

13:03 | 18.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi organizate în Republica Moldova în acest an în perioada 24-27 septembrie cu genericul „Patrimoniu industrial şi tehnic” – o temă comună pentru majoritatea statelor europene, informează MOLDPRES.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că principalele activităţi ale Zilelor Europene ale Patrimoniului 2015 (ZEP) vor readuce în discuţie problema cercetării, protejării şi punerii în valoare a monumentelor industriale. „Cu regret, constatăm că acestea pînă în prezent au beneficiat într-o măsură insuficientă de proiecte de restaurare”, a afirmat Monica Babuc.

Potrivit ministrului, registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de Stat conţine 60 de monumente industriale. Vestigiile arheologice, istorice, etnografice etc., care constituie mărturii ale activităţii proto-industriale sau industriale din diferite perioade (construcțiile aferente activităţii industriale, fabricile istorice, drumurile etc)., sînt mai puţin evidente în Republica Moldova, faţă de cele din ţările din Europa Occidentală.

Monica Babuc a precizat că în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2015 vor fi organizate lecţii tematice, proiecţii de film pentru elevi, expoziţii, ateliere practice referitoare la diferite tehnici şi procedee utilizate în industrii și excursii. Participanții la evenimente vor avea ocazia să viziteze monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală: fabrici istorice, edificii şi staţii ale gărilor, depouri, pivnițe, poduri, mori de vînt și de aburi, mașini istorice, batoze, poduri şi căi ferate, poduri străvechi şi apeducte medievale.

Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi inaugurate pe 24 septembrie, la Depoul de tramvaie din Chişinău (actualmente  atelierele de reparaţii mecanice ale Regiei Transport Electric ), unde oaspeţii vor pleca cu troleibuzul MTB-82 (primul troleibuz din R. Moldova). Manifestările se vor încheia pe 27 septembrie la Ungheni, unde va avea loc prezentarea monumentului istoric Gara de trenuri din localitate şi a podului căii ferate, proiectat şi construit de Gustave Eifel.

Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de ţări-parte ale convenţiilor europene referitoare la patrimoniul cultural, cu peste 20 de milioane de vizitatori anual. Timp de cîteva zile uşile de acces sînt deschise la diferite monumente şi situri, gratuit. 

Iniţiativa de a organiza aceste zile a fost lansată în 1999 de către Consiliul Europei. Ediţia din anul 2014 a Zilelor Europene ale Patrimoniului organizată în Republica Moldova a cuprins peste 100 de evenimente, întrunind circa 10 mii de vizitatori.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15006172

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!