ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rosselhoznadzor a extins lista exportatorilor de fructe din Moldova care au acces la piaţa rusă, cu încă 46 de companii

18:59 | 18.09.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Serviciul Federal de Supraveghere veterinară şi fitosanitară Rosselhoznadzor a anunțat pe pagina sa oficială că din 21 septembrie vor fi anulate interdicţiile la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 46 companii din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Astfel deja peste 70 de exportatori moldoveni au acces la piaţa rusă de fructe. Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de Rosselhoznadzor, inspecţia rusă a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersice, vişine, cireşe, mere, pere, gutuie, nectarine, prune şi porumbele.

Lista a fost extinsă după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse, iar Agenția Naţională pentru Siguranţă a Alimentelor şi-a asumat angajamentul de a garanta respectarea acestor standarde. Rosselhoznadzor avertizează totodată că producţia livrată trebuie să corespundă standardelor de carantină şi fitosanitare ale Federaţiei Ruse şi a Uniunii Vamale.

Experimentul despre care vorbește inspecția rusă a fost inițiat la 12 iunie 2015, la un an de la introducerea embargoului. Rosselhoznadzor a anunţat atunci că a oferit dreptul de export „în calitate de experiment și se bazează, inclusiv, pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Anterior, aproximativ 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img15006195

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!