ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Rîșcani a fost deschis un centru pentru copii cu nevoi speciale 

09:22 | 20.09.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Un centru pentru copii cu nevoi speciale a fost deschis sîmbătă în orașul Rîșcani. La evenimentul de inaugurare au participat copii, părinți, autorii proiectului, donatori și mai mulți demnitari, între care premierul Valeriu Streleț și ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Mircea Buga, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Acesta va oferi incluziune socială pentru 35 de copii cu abilități limitate și 10 copii cu probleme mai grave. În Centrul Pheonix au fost amenajate camere cu echipament specializat pentru tratament non-medical: chinetoterapie, hidroterapie, masaj și proceduri fizioterapeutice, inclusiv pentru bebeluși și copii cu vîrsta de pînă la cinci ani. La Centru, copiii vor studia limbi străine și computerul, iar alături de ei vor fi zece specialiști, inclusiv pediatru, terapeut, logoped și pedagogi sociali.

De toate aceste servicii moderne va beneficia și Alexandru, care a împlinit ieri 12 ani. El a fost felicitat de toți cei prezenți la eveniment și a fost cel care a tăiat panglica simbolică. Prim-ministrul l-a surprins cu un tort, i-a cîntat, alături de copii, “La Mulți Ani”, apoi le-a oferit acestora cărți. 

Premierul a menționat importanța acestei instituții pentru copiii care, din motive de sănătate, sînt nevoiți să petreacă majoritatea timpului în izolare. „Copiii au șansa să lege noi prietenii, dar și să beneficieze de asistență medicală de calitate”, a spus  Prim-ministrul.

Valeriu Streleț le-a mulțumit reprezentanților Asociației AID cu reședința în orașul Rîșcani, care este partener oficial al organizației britanice de caritate MAD-Aid, partenerilor din România, dar și Victoriei Dunford, originară din Republica Moldova, stabilită în Marea Britanie, pentru contribuție semnificativă la realizarea proiectului în cauză. Premierul a remarcat insistența, perseverența și prestația excelentă în cadrul diasporei moldovenești a Victoriei Dunford, menționînd că este un exemplu demn de urmat.

Centrul Pheonix este amplasat într-o grădiniţă renovată, investiţia constituind circa patru milioane de lei.

(Editor A. Răileanu)

img15006209

img15006209

img15006209

img15006209

img15006209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!