ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Misiunea FMI și-a început vizita în Republica Moldova

11:29 | 22.09.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Misiunea  Fondului Monetar Internaţional (FMI) a sosit astăzi într-o vizită de două săptămîni în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

„O echipă de experţi a FMI condusă de  Ivanna Vladkova-Hollar se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 22 septembrie – 6 octombrie, în contextul pregătirilor pentru consultările periodice pentru anul 2015, în baza Articolului IV al Statutului FMI, precum și pentru a iniția discuțiile cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susținut de FMI”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentantului permanent al FMI în R. Moldova, Armine Khachatryan.

Surse au precizat că misiunea FMI nu este una de negocieri asupra unui nou acord, ci de pregătire pentru negocieri, într-o altă misiune, la o altă dată.

În ajunul sosirii la Chişinău a experţilor şi-a prezentat demisia guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, şi prim-viceguvernatorul Marin Moloşag.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a declarat ieri într-o conferinţă de presă că odată ce nu a fost aprobat această cerere, demisia conducerii băncii centrale nu va afecta negocierile cu FMI, deoarece nu este vorba de un guvernator interimar cu care nu ar putea să discute experţii. „Echipa Guvernului este pe deplin pregătită pentru aceste negocieri, care sperăm că se vor încheia cu succes şi vor duce la stabilizare macrofinanciară şi normalizarea relaţiilor cu toţi partenerii de dezvoltare”, a spus Premierul.

Semnarea unui nou acord cu FMI ar debloca suportul bugetar de 45 de milioane de dolari SUA al Băncii Mondiale şi respectiv 40,7 mln de euro de la Uniunea Europeană, precum şi ar restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova.

Misiunea FMI urma să vină la Chişinău în 17 iunie, dar şi-a amînat vizita în lipsa unui Guvern plenipotenţiar ca urmare a demisiei fostului premier Chiril Gaburici.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img15006253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!