ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia exclude orice compromis cu Japonia în privinţa Insulelor Kurile

12:30 | 22.09.2015 Categorie: Externe

Moscova, 22 sep. /MOLDPRES/. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus luni, în cursul unei întîlniri cu omologul său japonez, Fumio Kishida, orice compromis cu Japonia în chestiunea Insulelor Kurile, îndemnînd această țară, care revendică cele patru insule sudice ale arhipelagului, să recunoască "realitățile istorice", transmite AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Fumio Kishida efectuează o vizită de trei zile în Rusia, consacrată în special celor patru insule Kurile de Sud, numite de Japonia Teritoriile de Nord, anexate de Uniunea Sovietică la sfîrșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după capitularea forțelor nipone.

Cele două țări nu au semnat niciun tratat de pace și întrețin de deceniu o vie dispută legată de Kurile, care afectează relațiile bilaterale în special pe plan comercial.

Oaspetele japonez a răspuns, potrivit traducerii în rusă, că cele două țări trebuie să ajungă la "o soluție acceptabilă mutual la problema teritorială a insulelor Iturup, Kunashir, Shikotan și Khabomai".

"Nici ale Japoniei, nici ale Rusiei nu fac obiectul dialogului nostru", a ținut să sublinieze Serghei Lavrov.

"În programul nostru se află obținerea unui tratat de pace", a continuat șeful diplomației de la Moscova. Or, progrese în această privință sînt posibile numai dacă vedem clar că Japonia "recunoaște realitățile istorice", a insistat el.

"Lucrul este dificil, iar divergențele importante", a recunoscut Serghei Lavrov, adăugînd că negocierile în vederea unui tratat de pace continuă.

Cei doi miniștri au mai discutat luni despre o posibilă vizită a președintelui rus, Vladimir Putin, în Japonia. "Este însă important să ne asigurăm că un nou summit conține substanță", a avertizat Serghei Lavrov. "A pune condiții pentru întîlniri la nivel înalt nu este productiv", a adăugat el.

Tokyo și Moscova au abordat ultima dată chestiunea tratatului de pace în ianuarie 2014, însă negocierile se află la punct mort după anexarea Crimeii la Rusia două luni mai tîrziu.

 

 

/Editor M.Cucu/

img15006255

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!