ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul Centru comunitar de sănătate mintală a fost inaugurat la Cimişlia

14:31 | 02.10.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) din R. Moldova care va utiliza metodologia FACT (Tratament Flexibil Asertiv Comunitar) a fost inaugurat recent, la Cimişlia. Instituţia  a fost deschisă în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, care este implementat în patru raioane–pilot din ţară: Cimişlia, Cahul, Orhei şi Soroca, transmite MOLDPRES.

CCSM de la Cimişlia este amenajat cu mobilier nou şi utilaje electronice moderne. Potrivit coordonatorului Centrului, Alexandru Ciobanu, structura este deservită de o echipă de zece specialişti. Aceştia au în îngrijire aproape două mii de persoane, dintre care 15% suferă de maladii mintale severe. “Prin abordarea comunitară a serviciilor de sănătate mintală vor fi mai mulţi beneficiari vindecaţi şi reintegraţi în societate”, a menţionat Ciobanu, citat de gazetadesud.md.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului FACT, utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda şi SUA. Acesta prevede oferirea serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în ţară (la Cimişlia acestea deja activează) vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale şi sociale, un psiholog şi un terapeut ocupaţional.

Programul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este implementat de un consorţiu internaţional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii TRIMBOS din Olanda. Proiectul are o durată de patru ani, pînă în 2018, beneficiind de un buget de 5,7 milioane de franci elveţieni.

(Reporter L. Grubîi, editor  L. Alcază)

img15006565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!