ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost semnat Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova

12:16 | 07.10.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Valeriu Streleţ a fost prezent la ceremonia de semnare a Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, eveniment care s-a produs astăzi, la Chişinău, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Din partea României a semnat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, iar din partea Republicii Moldova – vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. 

După semnarea documentului, Prim-ministrul Valeriu Streleţ şi ministrul Eugen Orlando Teodorovici au susținut o conferință de presă. „Astăzi am finalizat un proces anunţat anterior în contextul susţinerii financiare rambursabile, pe care o acordă Guvernul României Republicii Moldova pentru a acoperi deficitul bugetar în anul curent și a asigura sustenabilitatea proiectelor de dezvoltare”, a declarat Premierul moldovean.

Valeriu Streleț a exprimat gratitudine Guvernului României, personal Premierului Victor Ponta şi ministrului Teodorovici, pentru un dialog constructiv şi efortul de a semna în termeni restrînşi Acordul de asistenţă financiară rambursabilă între România și Republica Moldova. Prim-ministrul a subliniat importanţa acestui eveniment pentru ambele țări prin care se confirmă, o dată în plus, relaţiile prieteneşti şi strategice între cele două state. „Prin acest acord se confirmă încă o dată spiritul care depăşeşte limitele relaţiilor interstatale. Este spiritul relaţiilor frăţeşti, ce derivă din tradiţii comune, patrimoniu cultural-istoric comun, dar şi din dorinţa sinceră a României de a susţine Republica Moldova într-un moment mai complicat”, a declarat Valeriu Streleţ.

Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul de la Chişinău va proba prin acţiuni că acest gest de încredere din partea României este pe deplin justificat.

La rîndul său, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a confirmat că pentru România acest eveniment este la fel de important, deoarece ţara vecină îşi doreşte să fie aproape de prietenii săi şi în momente dificile. „Am semnat Acordul cu privire la un împrumut de 150 milioane de euro, care se va derula în condiţii foarte bune, pentru că va avea costuri de rambursare aşa cum se împrumută România pe pieţele de capital, un cost foarte redus”, a precizat Eugen Orlando Teodorovici, exprimîndu-şi speranţa că această asistenţă financiară va ajuta Republica Moldova în parcursul său european.

Anunțul că România urmează să ofere un împrumut Republicii Moldova în valoare de 150 de milioane de euro pentru 5 ani a fost făcut public de către Premierul român Victor Ponta după ședința comună a guvernelor de la Constanța. Dobînda anuală a împrumutului este de 1,5 la sută, iar prima tranșă, în valoare de 60 de milioane de euro, urmează să fie debursată pînă la finele acestui an.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!