ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri din R. Moldova

16:21 | 09.10.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a inaugurat astăzi Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri din R. Moldova. Evenimentul face parte din programul aniversar al instituţiei, care marchează 70 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

Amplasată în scuarul din faţa blocului didactic nr. 1 al Universităţii din sectorul Botanica al capitalei, Aleea este constituită din 34 de busturi ale unor mari personalităţi care şi-au consacrat viaţa sănătăţii populaţiei şi pregătirii cadrelor medicale, precum: Nicolae Testemiţanu, Nicolae şi Vasile Anestiade, Natalia Gheorghiu, Timofei Moşneaga, Eugen Popuşoi, Vitalie Beţişor, Leonid Cobîleanschi ş.a. Busturile au fost realizate de sculptorii Gheorghe Postovan, Ion Zderciuc, Ion Bolocan, Mihai Damian etc.

În discursul său, rectorul USMF "N. Testemiţanu", academicianul Ion Ababii, a menţionat că cele 34 de personalităţi au contribuit substanţial la dezvoltarea medicinii şi la pregătirea cadrelor medicale.

Solicitat de MOLDPRES, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Stanislav Groppa a remarcat că aceşti savanţi trecuţi în eternitate au creat şcoli medicale şi direcţii ştiinţifice, care asigură continuitatea în domeniul medicinii pentru viitor.

Ideea creării Aleii Savanţilor şi Medicilor Iluştri a fost lansată acum cinci ani de către rectorul USMF „N. Testemiţanu”, Ion Ababii. Pe parcursul a şapte decenii, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie a pregătit peste 40 mii de cadre medicale.

(Reporter N. Roibu, redactor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!