ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şcolile profesionale vor instrui specialişti în sectorul energiei din biomasă

13:37 | 13.10.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Şcolile profesionale din Republica Moldova lansează noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă ca răspuns la cererea de profesionişti solicitaţi în sectorul energetic.  Iniţiativa aparţine Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, comunică MOLDPRES.

Astfel UE şi PNUD  sprijină autorităţile în crearea unui sistem național de formare profesională a muncitorilor calificați în sector. Ministerul Educaţiei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare  au semnat astăzi un Memorandum de parteneriat în dezvoltarea sectorului de învățămînt profesional tehnic.

„Documentul semnat vine să sprijine Ministerul Educaţiei în angajamentele asumate privind modernizarea învățămîntului profesional tehnic și adaptarea ofertei curriculare la cerințele pieței muncii”, a declarat ministrul Educației Corina Fusu.

 „Semnarea Memorandumului cu Ministerul Educaţiei reprezintă continuarea parteneriatului strategic iniţiat acum trei ani datorită căruia deja peste 19.000 de elevi din 340 de şcoli au studiat cursul de energie regenerabilă,  curs ce a demonstrat importanţa educaţiei eco în rîndul tinerei generaţii”, a menţionat Dafina  Gercheva, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova, coordonatoare rezidentă ONU în Moldova. Potrivit acesteia, „la fel de valoroasă este pregătirea viitorilor profesionişti solicitaţi pe piaţa de producere şi consum al energiei din biomasă”.

Elevii vor avea acces direct la tehnologiile studiate, în școli fiind instalate centrale termice pe biomasă de diferit tip, iar pe teritoriul şcolilor fiind plantate salcie şi salcîm energetic, achiziţii realizate din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

“Obiectivul  cheie al  investiţiilor Uniunii Europene realizate prin acest proiect rezidă în asigurarea dezvoltării sectorului energiei din biomasă ce solicită specialişti bine instruiţii,  apţi să opereze şi să valorifice la maxim noile tehnologii din sector. Un alt aspect pozitiv este faptul că în anii ce urmează sectorul energiei din biomasă va oferi tot mai multe oportunităţi de angajare pentru oamenii din Republica Moldova”, a subliniat Alexandre Darras, manager de proiect în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

Pe durata cursului de studiu viitorii specialişti vor efectua vizite de studiu la producătorii de biocombustibil, la instituţiile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, la întreprinderi de asamblare şi producere a cazanelor pe biomasă în Republica Moldova.

„Şcolile profesionale, parte a noului curs educaţional, vor beneficia de asistenţa Centrului Unic de Informare în sectorul energiei durabile, activităţile de iniţiere a căruia au fost lansate în octombrie curent de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică”, a afirmat Mihai Stratan, directorul agenţiei nominalizate.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este realizat în perioada 2015-2017. El are un buget de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img15006845

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!