ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suedia va continua să sprijine agenda de reforme a Republicii Moldova

17:17 | 20.10.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Valeriu Streleţ a primit-o astăzi în vizită pe noua Ambasadoare a Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller. În cadrul întrevederii a avut loc o discuţie amplă cu privire la relaţiile moldo-suedeze la nivel bilateral, dar și cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale din care fac parte cele două state, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Signe Burgstaller a reiterat interesul Suediei pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor cu Republica Moldova, dar şi sprijinul ţării sale în promovarea agendei de reforme şi a parcursului european al ţării noastre.

Premierul moldovean a mulţumit Guvernului Suediei pentru asistenţa generoasă acordată ţării noastre. Valeriu Streleţ a pledat pentru amplificarea dialogului între Republica Moldova şi Suedia şi s-a arătat încrezător că acest parteneriat va continua şi pe durata mandatului noului ambasador suedez în ţara noastră.

Interlocutorii au mai vorbit despre situaţia social-politică din Republica Moldova, priorităţile Guvernului de la Chişinău în perioada de faţă, precum şi perspectivele de colaborare în acest sens. În particular, s-a discutat despre asigurarea securităţii energetice a ţării noastre, promovarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, precum şi posibilităţile de cooperare în vederea sporirii competitivităţii sectorului agricol al Republicii Moldova. 

Suedia se numără printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, cu proiecte în cele mai diverse domenii socio-economice. În prezent, în Republica Moldova sînt în derulare mai multe proiecte finanțate de Guvernul suedez, în valoare de 37 milioane de euro. Strategia privind asistenţa internaţională de dezvoltare a Regatului Suediei pe anii 2014-2020 prevede alocarea a 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor în Republica Moldova, axîndu-se pe trei direcţii principale: integrarea economică a Republicii Moldova în UE, asigurarea drepturilor omului şi supremaţiei legii, protecţia mediului ambiant şi consolidarea rezistenţei faţă de schimbările climaterice globale.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!