ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început vaccinarea contra gripei

10:47 | 22.12.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a început vaccinarea contra gripei. Astăzi campania a început în municipiul Chişinău, iar în următoarele zile vaccinurile vor ajunge şi în celelalte localităţi din ţară, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Lotul de vaccinuri antigripale pentru sezonul rece 2015-2016 a ajuns ieri la Chişinău. Republica Moldova a primit 150 mii de doze de vaccin antigripal din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Valoarea lotului se estimează la 13,5 milioane de lei (675 mii de euro).

De vaccinare gratuită vor beneficia persoane cu vîrsta de peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrîni instituționalizați, gravide. Persoanele respective trebuie să se prezinte în cabinetul medicului de familie și să solicite vaccinarea.

Totodată, din lotul respectiv vor fi vaccinaţi contra gripei angajaţii din medicină, din sistemul de asigurare socială şi din centrele de plasament, angajaţii şcolilor-internat, a sanatoriilor pentru copii, personalul azilurilor pentru bătrîni.  

Seroprotecţia este obținută într-un interval de la două pînă la trei săptămîni de la vaccinare. Durata imunității post-vaccinare este cuprinsă între 6 și 12 luni.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a organizat două licitaţii de procurare a vaccinurilor antigripale, însă ambele tendere au fost anulate, pe motiv că ofertele nu corespundeau cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De la începutul sezonului rece, în ţară nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. În sezonul trecut, 15 persoane au decedat ca urmare a complicaţiilor, provocate de gripă, persoanele respective nefiind vaccinate contra acestei maladii. 

(Reporter D. Moraru, editor A. Răileanu)

img15008987

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!