ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat portalul de date deschise care monitorizează bugetele autorităților publice

16:28 | 21.01.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat astăzi portalul de date deschise care monitorizează bugetele autorităților publice locale din R. Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței de evaluare a proiectului vizînd îmbunătățirea controlului financiar al acestor autorități, relatează MOLDPRES.

”Produsul, preluat din experiența Slovaciei, va permite un control mai riguros și o monitorizare mai detaliată a procesului bugetar. Proiectul urmărește să sporească responsabilizarea financiară a autorităților publice locale din Republica Moldova”, a declarat Liubomir Chiriac, director adjunct al IDIS ”Viitorul”.

Portalul online, care include peste 140 000 de date și o hartă interactivă, prezintă nivelul de transparență al gestionării finanțelor publice în 898 de localități și 32 de raioane ale țării. Printre indicatorii monitorizați se numără ponderea veniturilor și a cheltuielilor, datoriile înregistrate, împrumuturile luate de la stat și activele financiare în perioada 2012 – 2014. Ulterior, în baza informației primite de la decidenți și autoritățile publice locale, va fi realizat un raport care va evalua gestionarea finanțelor de către aceste autorități.

Expertul juridic, Viorel Pîrvan, a subliniat că ”un instrument eficient în combaterea corupției este transparența în activitatea  autorităților publice, locale sau centrale. Transparența oferă credibilitate autorităților publice, ridicarea eficienței activității acestora”. Republica Moldova are cadrul necesar pentru a asigura accesul la informațiile de interes public și transparența activității autorităților publice.

În rapoartele internaționale, ca de exemplu, deschiderea datelor guvernamentale, R. Moldova ocupă locul 46 din 102 state incluse în top. Totodată în anul trecut țara noastră a urcat 21 de poziții în  clasamentul Global Open Data Index pînă pe locul 22. Deschiderea datelor privind bugetul este estimată la 45 la sută. Totuși, în pofida succeselor din ultimii ani, nu toate autoritățile publice, în special cele locale, oferă accesul dorit la informațiile publice, nu consultă cu societatea proiectele de decizii, nu au pagini web sau dacă le au nu publică toată informația, a menționat expertul juridic.

Lansarea portalului de date deschise a avut loc în cadrul proiectului “Îmbunătățirea controlului financiar al autorităților publice locale în Republica Moldova“ care este implementat de Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, cu susținerea financiară a National Endowment for Democracy (NED) și SlovakAid.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img16000505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!