ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Economiei va primi asistență în reforma climatului investițional

16:28 | 24.02.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei va primi asistență în procesul de reformare a climatului investițional, prin intermediul unui proiect de consultanță, lansat astăzi de Corporația Financiară Internațională (IFC). Valoarea proiectului constituie 3,2 mln de dolari SUA și el este finanțat de Guvernul Suediei, pe o perioadă de 36 de luni, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al ME.  

În cadrul evenimentului experții Băncii Mondiale au prezentat și rezultatele studiului „Costul Reglementării de Stat a Activității de Întreprinzător” (Cost of Doing Business) și Climatul Investițional din Republica Moldova. 

Potrivit viceprim-ministrului Octavian Calmîc, ministru al Economiei, scopul proiectului constă în îmbunătățirea climatului de afaceri, sporirea competitivității sectorului privat, reducerea poverii regulatorii atît la nivel central, cît și la nivel local pe business, precum și stimularea investițiilor și exporturilor.  

”Îmbunătățirea climatului investițional și atragerea noilor investiții în economia națională este una dintre prioritățile programului de guvernare al noului Executiv.  Încrederea acordată de partenerii de dezvoltare acțiunilor Guvernului este un suport incontestabil în obținerea obiectivelor scontate la acest compartiment. Mai mult, lucrînd asupra îmbunătățirii climatului investițional, noi ținem cont de competiția regională și internațională în care este atrasă Republica Moldova atunci cînd vorbim de atragerea unor proiecte investiționale de anvergură și impact real economic, lucru care se va regăsi în noile instrumente de politici promovate de Ministerul Economiei”, a accentuat ministrul Calmîc. 

Despre importanța implementării unor noi abordări la capitolul respectiv a vorbit și ambasadorul Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, care a menționat că mediul de afaceri din Republica Moldova se confruntă cu un set de obstacole, iar acestea pot fi înlăturate doar printr-o reformă complexă.  

În Studiul „Costul Reglementării de Stat a Activității de Întreprinzător”, efectuat de experții Proiectului Băncii Mondiale, se menționează că inspecțiile, plățile neoficiale, aplicarea selectivă a legislației și alte controale nejustificate sînt cele mai semnificative dificultăți pentru întreprinderi. În viziunea Ministerului Economiei, implementarea principiului ghișeului unic în  toate instituțiile centrale și locale la eliberarea documentelor permisive, în special a licențelor, autorizațiilor de construcție, celor de funcționare etc., precum și a altor elemente de optimizare a cadrului regulator, va permite obținerea unor „economii efective” pentru sectorul privat de circa 100 mln de lei anual și circa 400 mii de  zile/om.  

În opinia lui Aurel Casian, directorul Unității de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității de pe lîngă Ministerul Economiei,  studiul  reprezintă o analiză  calitativă a percepției agenților economici privind povara și conformarea reglementărilor de stat și constituie un suport pentru autoritățile centrale în procesul de reformare a climatului investițional. 

Studiul se efectuează anual, începînd cu anul 2002, cu suportul Ministerului Economiei, conform metodologiei furnizate de către Banca Mondială. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!