ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maestrul Eugen Doga a fost omagiat la Chişinău, la 79 de ani de la naştere

16:37 | 01.03.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Compozitorul Eugen Doga a fost omagiat astăzi pe strada pietonală din capitală, care-i poartă numele, în ziua cînd a împlinit 79 de ani, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Chişinău. Omagiatul a fost felicitat de către Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, care i-a dorit multă sănătate şi noi realizări în domeniul creaţiei.

Directorul Departamentului Cultură al Primăriei Chişinău, Lucia Culev a afirmat că, începînd cu această zi,  pe strada pietonală vor fi organizate diverse spectacole în cadrul cărora va răsuna muzica lui Eugen Doga, precum şi cea a altor compozitori din ţară şi de peste hotare.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Eugen Doga  a menţionat că este nespus de bucuros că are o stradă care-i poartă numele, cînd este în viaţă.  „Un artist trebuie aplaudat cît este în scenă. Salut iniţiativa Departamentului Cultură al municipiului Chişinău de a organiza pe această stradă mai multe spectacole. Aici ar putea să-şi vîndă cărţile scriitorii consacraţi care sînt în viaţă”, a opinat distinsul compozitor.

În faţa celor prezenţi interpreta Cristina Pintilie şi soliştii instrumentişti Vitalie Advahov, Alex Calancea şi Viorel Burlacu au interpretat mai multe piese ale maestrului.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A studiat violoncelul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”. A absolvit Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de teatru şi film. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul  alb”,  baletul „Luceafărul”, muzică pentru spectacole de teatru, la peste 100 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului” și cu ”Ordinul Republicii”.

Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16001723

img16001723

img16001723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!