ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

2016 va fi declarat Anul Mihai Grecu

18:35 | 13.04.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Guvernul a avizat un proiect de hotărîre a Parlamentului cu privire la declararea anului 2016 drept Anul Mihai Grecu, în legătură cu împlinirea a 100 de ani de la nașterea artistului plastic, informează MOLDPRES.

Maestrul Emerit în Arte, Artist al Poporului, Mihai Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916, în satul Faraonovka (Cetatea Albă, astăzi regiunea Odesa). ”Pictor român din Basarabia care a fondat modernismul plastic basarabean și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură”, notează Wikipedia.

Mihai Grecu este un nume de primă mărime în pictura națională. ”Pin numărul impresionant de pînze, prin expozițiile sale, adevărate evenimente artistice, Mihai Grecu și-a impus opera și personalitatea într-un context istoric marcat de influența nefastă a factorului politic, creația pictorului trezind dezbateri și conflicte turbulente cu caracter ideologic”, constată Ministerul Culturii. În condițiile ”sistemului sovietic opresiv, în opera ilustrului artist plastic tradițiile artei populare s-au îmbinat cu tendințele novatoare ale picturii contemporane”.

Tablourile maestrului Grecu se păstrează în galerii și muzee de prestigiu, fiind menționate în ediții de specialitate din multe țări. Artistul a participat la expoziții în China, Bulgaria, Cehia, Japonia, Canada, Croația, România, Estonia, Azerbaidjan, Letonia și Lituania. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16002956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!