ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Beijingul a comentat situația din Marea Chinei de Sud

11:11 | 24.05.2016 Categorie: Externe

Chişinău, 24 mai /MOLDPRES/. Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău, săptămînalul chinez ”News China” și revista americană ”The National Interest” au publicat, zilele trecute, un articol scris de directorul Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China, Fu Ying și directorul Institutului de Cercetare a Mării Chinei de Sud, Wu Shicun. Articolul amintește evenimente importante din evoluția situației din Marea Chinei de Sud, ce oferă referințe pentru cei care doresc să cunoască esența acestei probleme.

Conform articolului, în ultimii ani, problema Mării Chinei de Sud a devenit cel mai important subiect pentru relațiile chino-americane, care a adus chiar la fricțiuni militare între cele două țări.

Consemnările istorice arată că înainte de anii 30 ai secolului trecut, pe plan internațional, nu a existat nicio controversă privind suveranitatea Chinei asupra Arhipelagului Nansha. Divergențele au apărut în timpul războiului de agresiune nipon și noii ordini de după război. La sfîrșitul anilor 50 ai secolului trecut, Filipine, Vietnam și alte state au început să ocupe unele insule și recife din Arhipelagul Nansha. În anii 70 și 80 ai secolului trecut, odată cu descoperirea resurselor petroliere și de gaze în Marea Chinei de Sud și cu demararea negocierilor pentru sistemul de zonă economică exclusivă, aceste ocupații au intrat într-o fază frenetică.

Situația din Marea Chinei de Sud a început să fie încordată în 2009, mai ales în 2012. Fricțiunile militare chino-americane în această zonă au devenit și mai frecvente. În 2009 s-au produs cel puțin cinci incidente între nave militare americane și chineze în timpul misiunilor de recunoaștere și a celor împotriva recunoașterii. Politica de reținere aplicată de către guvernul chinez se confruntă cu presiuni duble generate de continuitatea politicilor și voința populației. Incidentul de pe insula Huangyan din aprilie 2012 a impus guvernului chinez să adopte o serie de contramăsuri.

La 22 ianuarie 2013, Filipine a prezentat Curții pentru Legea Mării din cadrul Națiunilor Unite o cerere de arbitraj asupra Chinei. Ministerul chinez de Externe a dat publicității multe declarații, potrivit cărora conținutul esențial al procesului de arbitraj vizează cărei țări îi aparține suveranitatea asupra unor insule și recife din Marea Chinei de Sud, iar o asemenea problemă depășește aplicabilitatea Convenției Națiunilor Unite privind Legea Mării. Țările semnatare ale Convenției, cum ar fi China, au dreptul să dea publicității o declarație privind respingerea arbitrajului obligatoriu în trasarea liniei de frontieră maritimă. De aceea, China nu recunoaște procesul de arbitraj și nu participă la acesta.

Pentru a face față schimbării situației din Arhipelagul Nanshan, pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din insulele acestui arhipelag și pentru a satisface nevoile de apărare militară, China a început la sfîrșitul anului 2013 să deruleze construcția infrastructurală de pe insulele și recifele aflate sub controlul Chinei. Dar aceste acțiuni au fost acuzate puternic de SUA și Filipine.

Modificarea politicii americane privind Marea Chinei de Sud a dus la întărirea deciziei ferme a Chinei privind apărarea intereselor legitime proprii.

Dacă părțile de resort vor opta pentru cooperare, vor obține beneficii comune. Iar dacă vor alege antagonismul, situația va intra în impas, sau chiar se vor produce conflicte, fapt ce va prejudicia interesele tuturor părților, mai scrie în articol.

(Editor M. Jantovan)

img16004102

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!