ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un studiu arată că Moldova ar fi putut beneficia de prețuri de import a energiei electrice cu pînă la 40% mai mici

12:29 | 03.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova ar fi putut beneficia în ultimii ani de prețuri de import a energie electrice cu pînă la 40 la sută mai mici, arată un studiu al Institutului de Politici Publice /IPP/, informează MOLDPRES.

Întîrzierea liberalizării pieței blochează și ieftinirea prețurilor la electricitate. Deși de la 1 ianuarie 2015 piața de electricitate a Moldovei trebuia să ofere consumatorilor opțiunea de a alege furnizorul, iar Legea din 27 mai 2016 legiferează acest principiu, consumatorii din Moldova rămîn în continuare captivi a două companii, Gaz Natural Fenosa Energie Furnizare și Energie Furnizare Nord care domină furnizarea cu amănuntul a energiei electrice, este de părere autorul studiului, expertul Ion Efros.

Aceste companii, la rîndul lor, importă energie doar de la furnizori din Ucraina și regiunea transnistreană, în condițiile în care este amînată conectarea la piața europeană de electricitate și sînt semnate contracte de achiziție a electricității cu furnizorii transnistreni total contrare logicii liberalizării pieței.

Problema Republicii Moldova care trebuie soluționată urgent ține de infrastructura de acces către piața europeană de electricitate, se menționează în studiu.

Analiza prețurilor făcută de IPP arată clar că în cazul în care tehnic ar fi fost posibil importul electricității în volume mari din Bulgaria și România în Republica Moldova între 2010 și 2015, atunci oferta pieței bulgare și românești ar fi fost mai bună și prețurile mai mici comparativ cu ofertele furnizorilor din stînga Nistrului și cei ucraineni (care au fost similare). În cazul Bulgariei prețul ar fi fost pentru anii 2014 şi 2015, cu 13,75%, respectiv 9,54% mai mic decît oferta furnizorului din stînga Nistrului pentru aceiași perioadă. Iar în cazul României prețurile ar fi fost mai mici cu 10,41% în 2013, 27,8% în 2014 și 40,6% mai mici în 2015 decît preţurile electricităţii vîndute de DTEK şi Centrala de la Cuciurgan.

Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, procură în prezent energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decît pe parcursul anului trecut. Potrivit contractelor semnate între Energocom și furnizori, energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 –  31 martie 2017, este livrată la un preț de 48,995 dolari SUA pentru megawatt/oră, comparativ cu 67,95 dolari SUA cît achita pînă la 1 martie 2016.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16004430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!