ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti va fi publicată mîine în Monitorul Oficial

11:33 | 30.06.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti va fi publicată mîine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, sistemul de instanțe judecătorești din ţară va fi reorganizat prin comasarea a 42 de instanțe care funcționează în prezent în 15 judecătorii.

Proiectul de lege mai prevede că „unificarea sediilor judecătoriilor se va efectua treptat, pînă la 31 decembrie 2027, pe măsura creării condițiilor pentru aceasta, conform planului aprobat de Parlament la propunerea Guvernului”, se spune în document.

Drepturile și obligațiile judecătoriilor comasate urmează să-i revină judecătoriei ce se creează, conform prevederilor Codului Civil al Republicii Moldova. Judecătoria Comercială de Circumscripție și Judecătoria Militară își încetează activitatea de la 1 aprilie 2017.

Proiectul nu intervine cu modificări referitoare la numărul de judecători din țară, ci doar la numărul de instanțe. „Reorganizarea propusă de Ministerul Justiției nicidecum nu se referă la numărul de curți de apel din țară sau la Curtea Supremă de Justiție, ci doar la numărul judecătoriilor de fond”, se menţionează în lege.

Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Elaborarea proiectului de reorganizare a sistemului de instanțe judecătorești este prevăzută de matricea de politici, anexă a Acordului de finanțare dintre Guvern și Uniunea Europeană privind Programul de suport al reformei justiției.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16005283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!