ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două localuri din Chişinău au fost amendate pentru încălcarea Legii antitutun

12:09 | 05.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Două locaţii de alimentaţie publică din municipiul Chişinău au primit amenzi de 6 400 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii antitutun, intrată în vigoare la 31 mai curent, informează MOLDPRES.

Potrivit rapoartelor Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, în luna iunie curent au fost efectuate circa 400 de controale planificate şi peste 500 inopinate. „Verificările au fost efectuate în locaţiile de alimentaţie publică, instituţii de educaţie, întreprinderi de producere şi prestări de servicii şi comerţ. Au fost identificate peste 70 de încălcări”, se menţionează în document.

Solicitată de agenţie, şefa Serviciului de presă al Inspectoratului General al Poliţiei, Tamara Procopii, a specificat că în luna iunie curent, oamenii legii au sancţionat peste 20 de fumători care nu s-au conformat prevederilor legislaţiei, fiind aplicate amenzi în valoare de 22600 lei. „Totodată, polițiștii au stabilit 12 contravenții privind fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise”, a susţinut Procopii.

Legea antitutun a fost adoptată de Parlament la 29 mai 2015, avînd drept scop protejarea populaţiei de efectul fumatului şi expunerea la substanţele toxice.

Conform documentului, fumatul este interzis în localurile de tip închis, în mijloacele de transport, inclusiv cele private în care se află minori, sub acoperişul staţiilor de transport public, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor sociale distractive şi de alt gen. Persoanele fizice care vor încălca noile rigori vor fi sancţionate cu amendă de la 1000 pînă la 3 000 de lei, iar persoanele juridice cu o amendă de pînă la 10 mii de lei.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16005420

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!