ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei îşi va deschide edificiul renovat în luna octombrie

17:22 | 09.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Lucrările de restaurare a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei vor fi încheiate la sfîrşitul lunii octombrie. Acestea sînt finanţate din grantul de un milion de euro acordat de către Guvernul României, informează MOLDPRES.

Autorul proiectului de renovare este arhitectul Gheorghe Bulat.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a afirmat că în conformitate cu proiectul de restaurare, edificiul şi-a  păstrat elementele arhitecturale din 1901, cînd a fost dată în exploatare clădirea fostului gimnaziu de fete, fondat de principesa N. G. Dadiani.

Potrivit sursei citate,  faţada muzeului din piatră şi cărămidă roşie şi-a păstrat aspectul iniţial, iar ferestrele şi uşa de la intrare au fost făcute din lemn tare, stratificat. În total, în interior a fost restaurat un spaţiu de 1783 de metri pătraţi. După restaurare, în sălile de la parter şi de la etaj vor fi inaugurate expoziţii de artă.

„Iniţial s-a făcut o structură de consolidare a zidăriei din fier şi beton. Pentru a putea folosi şi podul, care era distrus şi unde ploua, l-am reconstruit în mansardă, unde va funcționa o sală de conferinţe şi laboratoare de restaurare, care dispun de sisteme de menţinere a umidităţii, a temperaturii şi de ventilare. În spaţiile muzeului am instalat sisteme performante de supraveghere şi de stingere a incendiului.  Am instalat, de asemenea, un sistem de evacuare a fumului în caz de incendiu, primul de acest fel în R. Moldova. În spaţiul renovat vom avea o cofetărie, precum şi o librărie, unde vor fi comercializate suvenire şi replici realizate în atelierele muzeului”, a precizat Tudor Zbîrnea.

Lucrările de restaurare a edificiului Muzeului Naţional de Artă al Moldovei au început în 2005 şi durează aproape 12 ani. Potrivit directorului instituţiei, dacă nu era grantul acordat de Guvernul României în 2014, acestea puteau să dureze încă 25 de ani.

„Guvernul român ne-a promis să ne ajute şi la cea de-a doua etapă de renovare a  edificiului – un spaţiu de 1500 de metri pătraţi din spatele clădirii şi  a faţadelor şi acoperişurilor celor două anexe, construite în anii ’50 şi, respectiv în anii ’70 ai secolului trecut”, a mai spus Tudor Zbîrnea.

După deschiderea edificiului, în luna noiembrie aici va fi vernisată expoziţia regretatului artist plastic Mihai Grecu, la 100 de ani de la naştere.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img16006400

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!