ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău va fi publicată mîine în Monitorul Oficial

10:29 | 15.09.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Legea privind statutul municipiului Chișinău, document ce oferă mai multe atribuții primarului capitalei, va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al R. Moldova, informează MOLDPRES.

Proiectul legii privind statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de un grup de deputați din Partidul Liberal, care au menționat că documentul va permite evitarea conflictelor de competențe dintre primar și Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Conform documentului, primarul va putea numi în funcție viceprimarii fără acordul Consiliului. În cazul în care CMC respinge de două ori, consecutiv, candidaturile la funcția de viceprimar, înaintate de primar, cel din urmă are dreptul să numească viceprimarul printr-o dispoziție care se aduce la cunoștința CMC.

În timpul dezbaterilor în Parlament, proiectul de lege a fost criticat de opoziție și deputații neafiliați. Fracțiunea Partidului Socialiștilor a propus 50 de modificări la proiect, care au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Comisia parlamentară pentru administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a menționat că „această inițiativă legislativă este conformă procesului de descentralizare a puterii în Republica Moldova, reieșind din prevederile Strategiei naționale de descentralizare și a Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei de descentralizare pentru anii 2012-2015”.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16007321

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!