ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE va examina mîine într-o ședință publică proiectul de aprobare a noilor tarife la energia termică

12:31 | 15.09.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina mîine, 16 septembrie, proiectul de aprobare a noilor tarife la livrarea energiei termice consumatorilor de către Termoelectrica. După ședința publică din 13 septembrie, în cadrul căreia a fost examinată solicitarea furnizorului de agent termic din capitală, ANRE a anunțat că va actualiza tariful la energia termică pînă la începutul noului sezon de încălzire, informează MOLDPRES.

Termoelectrica a solicitat majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 la sută, pînă la 1257,38 lei/Gcal. Ultima ajustare a tarifelor pentru livrarea agentului termic a fost operată în octombrie 2011, cînd a fost stabilit un tarif de 987 lei pentru o gigacalorie.

”Posibil să fie efectuate unele corectări și ajustări și probabil tariful să fie mai mic decît cel solicitat de Termoelectrica”, a declarat Alexandru Mija, şeful Departamentului analize economice şi tarife  al ANRE după discuțiile din 13 septembrie.

Într-o notă informativă a autorității de reglementare în energetică se precizează că ”ANRE a examinat calculele și materialele prezentate de întreprindere, bazîndu-se pe principiul acoperirii consumurilor şi cheltuielilor minime necesare și justificate pentru desfășurarea normală a activităţii reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităţilor de producţie”. Agenția a luat în calcul costuri totale reglementate mai mici decît cele invocate de Termoelectrica, de asemenea, costuri operaționale și de livrare mai joase, a acceptat pierderi mai mici decît cele solicitate de furnizorul de agent termic.

Structura proiectului tarifului, care nu este făcut public, plasat pe pagina oficială a ANRE, denotă că majorările vor fi mai mici decît cele solicitate de Termoelectrica.

„Prețul la combustibil s-a majorat cu 16,4 la sută, energia electrică furnizată de Union Fenosa cu 38,1 la sută, a crescut amortizarea mijloacelor fixe în urma fuzionării, prețurile la materiale, dar și cursul valutar este mult mai mare. De asemenea, s-a majorat salariul în sectorul real”, astfel a explicat cererea de majorare directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni. El a adăugat că majorarea tarifelor este o condiție stabilită și de Banca Mondială, pentru a putea semna un Acord.

Termoelectrica a fost creată în luna iunie 2015 ca urmare a procesului de reorganizare a trei entităţi existente anterior – Termocom, CET-1 și CET-2.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16007329

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!