ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actriţa Valentina Izbeşciuc a ajuns la cea de-a 80-a aniversare

10:57 | 10.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Cunoscuta actriţă de teatru şi film Valentina Izbeşciuc, Artistă a Poporului, laureată a Premiului de Stat, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, actriţa a afirmat că, fiind bolnavă, în ultimii patru ani nu a ieşit din casă. O mai vizitează feciorul său, Radu, actor la Teatrul din Râmnicu Vâlcea, România, regizorul de la Radio Moldova Ilie Stratulat, prietenii şi colegii care i-au mai rămas. Într-un interviu, acordat acum un deceniu şi jumătate, ea spunea că „în afara teatrului, viaţa de artist e lipsită de sens”.

Artista Poporului Paulina Zavtoni a menţionat pentru MOLDPRES că, pe parcursul a mai multor ani, Valentina Izbeşciuc a fost actriţa de bază a Teatrului „Luceafărul”. „Împreună cu regretatul ei soţ, Vasile Constantin, a jucat mai multe roluri memorabile. A efectuat numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Ea a adus o contribuţie considerabilă la îmbogăţirea repertoriului teatrului nostru”, a accentuat Paulina Zavtoni.

Valentina Izbeşciuc s-a născut la 10 octombrie 1936 în oraşul Orhei. În 1960 a absolvit Şcoala teatrală superioară „B. V. Şciukin” din Moscova. Debutează pe scena Teatrului „Luceafărul”, unde a activat întreaga viaţă (din 1960). Paralel cu munca în scenă, a făcut şi teatru radiofonic şi a citit la radio versuri ale unor autori consacraţi.

Primul său rol în teatru a fost în spectacolul „Hai să-ţi ghicesc” (1960), o comedie lirică. Pe parcursul activităţii a jucat peste 30 de roluri de teatru şi film.

Actriţa a realizat o întreagă galerie de roluri dramatice: Olivia în „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, Fedra în „Ippolit” de Euripide, Lady Milford în „Intrigă şi iubire” de F. Schiller, Maşa în „Pescăruşul” şi Olga în „Trei surori” de A. P. Cehov, Martirio în „Casa Bernardei Alba” de F. Garcia Lorca, Mama în „Această copilărie îndepărtată” (o viziune de Creangă) de S. Saka, Ruţa în „Păsările tinereţii noastre” de I. Druţă ş.a.

În 1966, Valentina Izbeşciuc a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită”, iar în 1975 cu titlul „Artistă a Poporului” (1975). Tot în 1975, a devenit laureată a Premiului de Stat al RSSM.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16008033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!