ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avocatul Poporului a recomandat autorităților să modifice Codul electoral

12:50 | 10.10.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Avocatul Poporului a recomandat autorităților să modifice Codul electoral, pentru a acorda dreptul la vot persoanelor lipsite de capacitatea de exercițiu, precum și aprobarea unui pachet de legi, care ar asigura implementarea articolului 12 din Convenţia ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, informează MOLDPRES.

Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, de către Ombudsmanul Mihail Cotorobai şi membrii Consiliului de experţi de pe lîngă Oficiul Avocatului Poporului, în cadrul unei conferinţe de presă.

„În 2010, R. Moldova a ratificat Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, asumîndu-și angajamentul de a implementa prevederile acestui tratat important pentru toate persoanele cu dizabilităţi, însă lucrurile nu au evoluat semnificativ. Persoanele cu dizabilităţi mintale se confruntă în continuare cu stigmatizare, izolare şi discriminare, care sînt adesea agravate de stereotipuri şi prejudecăţi. Odată ce au fost declarate incapabile, persoanele cu dizabilităţi mintale sînt lipsite de dreptul de a se căsători, de a îngriji proprii copii, de acces la justiţie, la vot ș.a. Statul nu a depus suficiente eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa acestor persoane, dar şi de-a ajusta legislaţia, politicile şi practicile la cerinţele şi standardele internaţionale”, a spus Cotorobai.

Totodată, Ombudsmanul a declarat că, în prezent, la Curtea Constituţională se află pe rol o sesizare a Oficiului Avocatului Poporului prin care „se solicită controlul constituţionalităţii a unor prevederi din Codul de procedură civilă, care prevăd că persoanele declarate incapabile nu își pot exercita dreptul de acces liber la justiţie”.

În instituțiile rezidențiale din R. Moldova sînt circa patru mii de persoane cu deficienţe intelectuale și mintale. Potrivit unor organizaţii neguvernamentale, aproximativ 30 la sută din persoanele internate în instituţiile psihoneurologice au capacitate de exerciţiu şi ar putea fi integrate în comunităţile de unde provin. Anual în instanţele de judecată din țară sînt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care se invocă lipsirea de capacitate de exerciţiu.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img16008038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!