ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Activitatea Serviciului Vamal va fi optimizată

18:47 | 26.10.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. În cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului au fost aprobate modificări la Hotărîrea cu privire la efectivul-limită şi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Vamal. Modificările prevăd reducerea efectivului Serviciului Vamal, cu 200 de unităţi, din contul aparatului administrativ şi stabilirea normei privind numirea şi eliberarea conducerii Serviciului Vamal, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

De asemenea, Guvernul a aprobat în ședința de astăzi decizia privind negocierea și încheierea unui Memorandum de Înțelegere care permite continuarea reformei pe segmentul de administrare vamală. Potrivit documentului, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) oferă gratuit Serviciului Vamal al Republicii Moldova cea mai recentă versiune a Sistemului Informațional Integrat, Asycuda.

Deținerea acestui sistem electronic oferă un șir de avantaje pentru organele vamale, întrucît asigură o eficacitate sporită a controlului și procedurilor de perfectare vamală. De asemenea, Asycuda presupune securizarea informației stocate, în același timp, fiind posibil schimbul de informații cu structuri externe similare și o colaborare cu acestea în domeniul tehnologiilor informaționale.

În continuare, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare se angajează, prin intermediul unor proiecte, să acorde Serviciului Vamal asistență strategică și tehnică, suport și instruire în utilizarea sistemului informațional. Memorandumul de Înțelegere este încheiat pe o perioadă de cinci ani. 

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!