ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii internaționali: „alegerile prezidențiale au fost organizate profesionist, însă cu abateri”

16:22 | 31.10.2016 Categorie:

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent au fost competitive și bine organizate, însă au fost prezente și deficiențe, care au afectat într-o măsură mică desfășurarea scrutinului. Acestea sînt concluziile observatorilor internaționali ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și de la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Observatorii internaționali s-au arătat mulțumiți de modul de organizare a procesului de votare și posibilitatea de implicare a femeilor în politică prin ocuparea funcțiilor de conducere în cadrul Consiliilor de circumscripție.

„După analiza desfășurării alegerilor prezidențiale, am constatat că R. Moldova are posibilități de a se alinia standardelor europene în ceea ce privește organizarea scrutinelor. Un lucru care ne-a impresionat și care nu s-a mai regăsit la alegerile anterioare este faptul că aproximativ trei pătrimi din tot personalul antrenat în procesul de organizare a prezidențialelor erau femei. Acest moment demonstrează că autoritățile pledează pentru egalitatea de gen în viața publică, mai cu seamă cea politică”, a spus reprezentantul APCE.

Totodată, observatorii au depistat un șir de încălcări comise atît din partea Comisiei Electorale Centrale, cît și a altor factori de decizie, care au participat la procesul de votare. Aceștia s-au referit la lipsa transparenței finanțării partidelor politice antrenate în cursa electorală, limitarea exercitării dreptului la vot a persoanelor cu dizabilități și a celor în etate, prin absența rampelor de acces în secțiile de votare.

De asemenea, o atenție deosebită observatorii internaționali au atras asupra reflectării alegerilor prezidențiale de către mass media, care în opinia acestora „a manifestat lipsă de echidistanță, imparțialitate, transparență și a dat dovadă de afiliere politică”.

Tot astăzi, misiunea de observatori a Comunității Statelor Independente a calificat alegerile prezidențiale drept legale, corecte și libere. Potrivit  secretarului general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Alexei Sergheev, observatorii internaționali „nu au depistat nereguli majore în timpul scrutinului, doar mici defecțiuni tehnice și incidente, însă acestea nu au afectat procesul de vot”.

APCE și OSCE au avut 240 de observatori în cadrul scrutinului prezidențial.

Pentru alegerea directă a președintelui țării, Comisia Electorală Centrală a acreditat în cele 2023 secții de votare din țară și de peste hotare 3.764 observatori, 3.202 naționali și 562 internaționali. 

img16008669

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!