ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii europeni: „Procesul electoral a fost administrat transparent, însă unele prevederi legale necesită a fi ajustate”

12:24 | 01.11.2016 Categorie:

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Procesul electoral a fost administrat într-un mod transparent şi deschis, însă unele prevederi legale necesită a fi ajustate pentru a fi aduse la nivelul standardelor internaționale. Aceasta este concluzia experților Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din cadrul Rețelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), care a prezentat astăzi concluziile preliminare cu privire la scrutinul prezidenţial din R. Moldova, informează MOLDPRES.

Şeful misiunii, Peter Novotny, a recomandat revizuirea cadrului legal în ceea ce priveşte oferirea participării echitabile pentru toţi candidaţii în cursa electorală, în special pentru cei independenţi. „În prezent, legislaţia electorală lasă loc unor condiţii preferenţiale candidaţilor nominalizaţi de partidele politice în ceea ce priveşte finanţarea campaniei, precum şi termenele contradictorii de înregistrare a candidaţilor şi începerea campaniei electorale. Acestea au dus la situaţia în care concurenţii electorali au început campania electorală într-un timp diferit”, a spus Novotny.

La rîndul său, expertul Dritan Taulla a menţionat că plîngerile care au apărut la Comisia Electorală Centrală (CEC) au fost examinate într-un mod deschis, iar deciziile nu au fost adoptate prin unanimitate de voturi. „Totodată, Codul Electoral nu prevede reglementări clare cu privire la diverse aspecte ale finanţării campaniei candidaţilor, iar deciziile CEC adoptate anterior nu prezentau suficiente raţionamente juridice cu privire la impunerea unei sau altei sancţiuni. Cu toate acestea, neregulile procedurale nu au avut un impact negativ asupra procesului electoral general”, a specificat Taulla.

Misiunea de observare a alegerilor ENEMO și-a lansat activitatea pe 9 octombrie curent. Totodată, pentru observarea primei runde a alegerilor din 30 octombrie au fost formate zece echipe de observatori pe termen scurt. Experţii vor monitoriza şi turul doi de scrutin.

Pentru alegerea directă a Președintelui țării, CEC a acreditat peste 3700 de observatori naţionali şi internaţionali.

img16008688

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!