ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu a solicitat autorităților să întreprindă acțiunile necesare pentru ca toți cetățenii să poată vota în turul doi

16:44 | 01.11.2016 Categorie:

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Candidatul la funcţia de şef al statului din partea PAS, PPDA şi PLDM, Maia Sandu, a solicitat astăzi autorităților să întreprindă toate acțiunile necesare, „pentru ca cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale”, informează MOLDPRES.

 „În primul scrutin al prezidențialelor mulți tineri și studenți nu au votat din cauza faptului că nu li s-a permis să-și exercite dreptul acolo unde își fac studiile. În aceste condiții solicit Parlamentului să adopte în regim de urgență, în ambele lecturi, proiectul de lege inițiat de Valeriu Ghilețchi, care ar permite studenților să voteze la locul unde își fac studiile. Dacă Parlamentul nu va face acest lucru, atunci e de competența Comisiei Electorale Centrale (CEC) să emită o decizie specială în acest sens”, a afirmat Sandu.

Totodată, liderul PAS a îndemnat Parlamentul și CEC să faciliteze procedura de vot în diasporă și să permită cetățenilor R. Moldova să voteze cu buletinul de identitate valabil, deoarece mulți oameni sînt plecați peste hotare cu pașaportul altei țări și nu dispun de pașaportul moldovenesc. De asemenea, candidatul comun al forțelor de dreapta  a mai solicitat ca CEC „să deschidă mai multe secții de votare în diasporă acolo unde în primul tur al prezidențialelor s-au înregistrat cozi la secțiile de votare”.

Potrivit candidatului, aceste cerințe pot fi realizate deoarece în 2014, la alegerile parlamentare tinerii au avut dreptul să voteze acolo unde își făceau studiile, iar în primul tur CEC a permis cetățenilor din diasporă să voteze cu pașaportul al cărui termen era expirat.

Pe 30 octombrie curent, nici un candidat electoral, din cei nouă, înscriși în cursa prezidențială nu a acumulat cel puţin jumătate din voturile alegătorilor participanți la alegeri. Conform Codului electoral, în astfel de situații se va organiza turul doi pentru primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi. Este vorba de candidatul din partea PSRM, Igor Dodon, (48,22%) și candidatul comun al forțelor de dreapta, Maia Sandu, (38,43%).

Turul doi al alegerilor prezidențiale directe va avea loc pe 13 noiembrie curent. 

img16008698

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!