ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O delegaţie din R. Moldova a participat la reuniunea de la Iaşi a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului

16:16 | 10.11.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. În perioada 7-10 noiembrie la Iaşi s-a desfăşurat cea de-a doua reuniune în plen din acest an a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) la care a participat şi o delegaţie din Republica Moldova care a inclus şi reprezentanți ai comunităţilor evreieşti şi a romilor, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În discursul ţinut în cadrul acestei reuniuni, şeful delegaţiei moldoveneşti, ambasadorul cu misiuni speciale din cadrul MAEIE Ion Stăvilă a relatat despre activităţile desfăşurate în ultimul timp în vederea propagării în ţara noastră a memoriei Holocaustului în contextul implementării agendei IHRA. El a menţionat în special conferinţa consacrată celor mai bune practici privind memoria Holocaustului şi seminarul de instruire a profesorilor de istorie implicaţi în predarea în şcoli a temelor legate de Holocaust care au fost organizate la Chişinău respectiv la 7 octombrie şi 31 octombrie-3 noiembrie. El a subliniat importanţa deosebită a adoptării la 22 iulie de către Parlamentul Republicii Moldova a Declaraţiei politice privind acceptarea raportului Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului, condusă de către regretatul Elie Wiesel.

Şeful delegaţiei moldoveneşti a ţinut să mulţumească tuturor statelor membre ale IHRA, în particular, României, precum şi Misiunii OSCE în Moldova, pentru sprijinul acordat în vederea organizării activităţilor menţionate în contextul realizării agendei IHRA privind cultivarea memoriei Holocaustului în scopul evitării repetării pe viitor a unor astfel de tragedii împotriva umanităţii.

La rîndul său, conducerea IHRA a salutat activităţile desfăşurate în Republica Moldova în vederea realizării obiectivelor urmărite de către IHRA şi a reiterat disponibilitatea de a acorda şi în continuare sprijinul în acest sens. 

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului este o organizaţie interguvernamentală creată în anul 2000, actul de constituire a căreia fiind Declaraţia de la Stockholm. Scopul acestei organizaţii este promovarea activităţilor de cercetare, educare şi cultivare, atît la nivel naţional, cît şi internaţional, a memoriei victimelor genocidului împotriva evreilor în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În momentul de faţă, IHRA întruneşte 31 de state membre şi 11 state cu statut de observator. Republica Moldova a aderat la IHRA cu statut de observator în decembrie 2014.

(Editor A. Răileanu)

img16008974

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!