ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a discutat cu Şeful Oficiului Băncii Mondiale în R. Moldova, Alex Kremer

17:17 | 11.11.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu Şeful Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer. Şeful Executivului a salutat caracterul dinamic al cooperării dintre Banca Mondială şi Republica Moldova, evidențiind recenta vizită a Vicepreședintelui Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril E. Muller, pe care a calificat-o drept o manifestare de respect şi încredere faţă de autorităţile de la Chişinău, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

Premierul a exprimat gratitudine  Băncii Mondiale pentru suportul acordat în procesul de negociere a Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi pentru decizia de a debloca pînă la finele anului curent finanțarea Programului operaţiunii pentru politicile de dezvoltare în domeniul competitivităţii DPO-2. 

 „Banca Mondială a fost, este şi va rămîne un partener de dezvoltare strategic al Republicii Moldova, cu suport și contribuţii esenţiale în implementarea agendei de reforme și dezvoltarea social-economică a țării”, a spus Pavel Filip. 

La rîndul său, Şeful Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, a dat asigurări că Banca Mondială va susţine în continuare Executivul în realizarea agendei de reforme. Oficialul a specificat că Republica Moldova este printre liderii mondiali în ce priveşte digitalizarea serviciilor publice. În prezent, peste 400 de mii de cetăţeni beneficiază de servicii electronice şi este important a menţine şi a dezvolta aceste servicii, a specificat Şeful oficiului BM la Chişinău. 

În context, Alex Kremer a încurajat Guvernul să participe activ la consultările publice privind elaborarea noului Cadru de Parteneriat al Băncii Mondiale cu Republica Moldova pentru anii 2018-2022. Premierul Pavel Filip a dat asigurări că Executivul va participa activ la aceste discuţii, menţionînd  că Guvernul are toată determinarea de a continua implementarea reformelor şi contează mult pe susţinerea Băncii Mondiale în acest sens. 

În contextul reformei administraţiei publice, Pavel Filip a exprimat interesul Guvernului pentru crearea şi asigurarea funcţionării eficiente a Serviciului Fiscal de Stat, într-un format modernizat.  Şeful Executivului a menţionat, de asemenea, importanţa implementării proiectului privind “Modernizarea serviciilor guvernamentale”, care este vital pentru realizarea reformei administraţiei publice şi promovarea guvernării electronice. 

„Cînd am elaborat reforma Guvernului, o atenţie aparte am acordat-o serviciilor publice. Ce să facem ca acestea să fie cît mai accesibile pentru populaţie. De aceea, am decis să creăm o Agenţie în care să fie concentrate toate serviciile publice”, a mai spus Prim-ministrul. 

În context, Pavel Filip a precizat că este nevoie nu doar de digitalizarea serviciilor, dar şi de reorganizarea şi modernizarea proceselor. Astfel ca cetăţeanul să nu fie nevoit să prezinte instituţiilor statului diverse certificate. „Potrivit Strategiei Moldova Digitală 2020, unicul document al cetăţeanului în raport cu statul ar trebui să fie buletinul de identitate, iar restul informaţiei despre cetăţean să se regăsească în baza electronică de date”, a subliniat Prim-ministrul. Pavel Filip a dat asigurări că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru a atinge acest obiectiv ambiţios. 

Pînă în prezent Banca Mondială a alocat Republicii Moldova peste un miliard de dolari pentru realizarea a 60 de proiecte. Pentru moment, Banca Mondială are zece proiecte active în ţara noastră cu un buget total de peste 350 milioane de dolari.

(Editor M. Jantovan)

img16009006

img16009006

img16009006

img16009006

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!