ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a demarat turul doi al alegerilor prezidențiale directe

07:57 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a demarat astăzi turul doi al alegerilor prezidenţiale directe. Cetăţenii ţării vor avea de ales între candidaţii care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin - preşedintele PSRM, Igor Dodon, şi liderul PAS, Maia Sandu, informează MOLDPRES.

Cele circa două mii de secţii de votare au fost deschise la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00. La urnele de vot sînt aşteptaţi 2,8 milioane de cetăţeni. Pentru scrutinul prezidenţial au fost pregătite peste 3,1 milioane de buletine de vot.

Buletinul de vot conține două patrulatere, fiecare dintre acestea include simbolul electoral al concurentului, numele candidatului electoral scris cu litere majuscule şi spaţiul pentru aplicarea ştampilei de vot.

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în străinătate pot vota la cele 100 de secții de votare în 33 de țări, 40 dintre acestea activează în sediul misiunilor diplomatice, iar 60 în alte locații. Cele mai multe secții de votare sînt deschise în Italia – 25, în România – 11, în Federația Rusă – 8, în SUA – 7, Franța – 6, Portugalia și Spania – cîte 4 secții de votare etc.

Totodată, alte 30 de secţii de votare au fost deschise pentru cetăţenii R. Moldova domiciliaţi în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului.

Cetățenii fără domiciliu sau reședință pot să-și exercite dreptul de vot la secția din raza ultimului domiciliu. Aceste persoane vor fi obligate să semneze o declarație pe propria răspundere că nu au votat sau nu vor vota în altă secție. Alegătorii care nu vor putea demonstra locul domiciliului sau al reședinței din trecut vor putea vota la orice secție din țară.

La alegerile prezidențiale din anul curent, secțiile de votare sînt dotate, în premieră, cu lupe, pentru a facilita procesul de votare a persoanelor slab-văzătoare. Totodată, în mai multe secții din ţară sînt instalate sisteme speciale pentru persoanele cu nevoi speciale. La fel, persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea beneficia de transport gratuit pentru a merge la vot.

Scrutinul este monitorizat de peste 4600 de observatori naţionali şi internaţionali.

La primul tur al alegerilor prezidențiale au participat 1440733 de persoane, adică 50,95% din numărul de alegători. Igor Dodon (PSRM) a acumulat 47,98% din sufragii, Maia Sandu (PAS) a obţinut 38,71% din voturi, Dumitru Ciubașenco (PN) - 6,03%, Iurie Leancă (PPEM) - 3,11%, Mihai Ghimpu (PL) - 1,8%, Valeriu Ghilețchi (candidat independent) - 1,08%, Maia Laguta (candidat independent) - 0,76%, Silvia Radu (candidat independent) - 0,37% şi Ana Guțu (Partidul Dreapta) - 0,17%.

img16009032

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!