ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 8% dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 10.00

10:30 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Peste 241 mii de alegători, sau 8,54%, s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 10.00, informează MOLDPRES.

În primul tur al scrutinului prezidenţial, pînă la această oră, îşi exprima-se dreptul la vot aproape 298 mii de alegători, sau 10,53%, cu aproximativ 2% mai mult decît în prezent.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat că toate secţiile de votare deschise funcţionează în regim normal. „Peste 48% dintre votanţi sînt femei, iar aproximativ 52% sînt bărbaţi. Dintre numărul total de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot, aproximativ 6% sînt cetăţeni cu vîrsta între 18-25 de ani, peste 18% - cu vîrsta 26-40 de ani, peste 27% – cu vîrsta între 41-55 de ani, peste 37% cu vîrsta între 56-70 de ani şi aproximativ 9% cu vîrsta de peste 71 de ani”, a spus Russu.

„Totodată, circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este oraşul Rezina (peste 7%), cea mai scăzută fiind în raionul Nisporeni (4,26%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca, din raionul Dondușeni (22,14%), cei mai pasivi sînt locuitorii din Cotelea, raionul Briceni (1%). Secția care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 211 din sectorul Rîşcani al capitalei (peste 62%)”, a specificat Alina Russu. 

Preşedintele CEC a menţionat că peste hotarele ţării au votat 9 883 de cetăţeni, sau 3,93%. „Ţările în care s-a înregistrat cea mai mare frecvenţă a procesului electoral sînt: Federaţia Rusă, Italia şi România”, a spus Russu.

Pînă la ora 10.00, la CEC nu au fost depuse contestații privind acțiunile concurenților electorali sau privind hotărîrile și/sau acțiunile organelor electorale inferioare.

În acelaşi timp, membrul CEC Maxim Lebedinschii a specificat că în ţară au fost înregistrate mai multe deficienţe tehnice în legătură cu întreruperea curentului electric din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. 

Astăzi, în R. Moldova se desfăşoară turul doi al alegerilor prezidenţiale directe. Primele date preliminare privind rezultatele scrutinului vor fi prezentate în jurul orei 22.00.

img16009042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!