ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 29% dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 13.00

13:21 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Peste 837 mii de alegători (29% din cetăţenii cu drept de vot) s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 13.00, informează MOLDPRES.

În primul tur al scrutinului prezidenţial, pînă la această oră îşi exprima-se dreptul la vot aproximativ 800 mii de alegători, sau 28%, cu 1% mai puţin decît astăzi.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat că toate secţiile de votare deschise funcţionează în regim normal. „Peste 51% dintre votanţi sînt femei, iar aproximativ 48% sînt bărbaţi. Din numărul total de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot, aproximativ 8% sînt cetăţeni cu vîrsta între 18-25 de ani, peste 22% - cu vîrsta 26-40 de ani, în jur de 26% – cu vîrsta între 41-55 de ani, peste 34% cu vîrsta între 56-70 de ani şi aproximativ 9% cu vîrsta de peste 71 de ani”, a spus Russu.

„Totodată, circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este oraşul Rezina (30%), cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir (20%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca, din raionul Dondușeni (63%), cei mai pasivi sînt locuitorii satului Caracuşenii Vechi, raionul Briceni (8%). La fel, remarc o creştere semnificativă a prezenţei la vot a cetăţenilor R. Moldova din regiunea transnistreană”, a specificat Alina Russu.

Preşedintele CEC a menţionat că peste hotarele ţării au votat peste 43 mii de cetăţeni, sau în jur 5%. „Ţările în care s-a înregistrat cea mai mare frecvenţă a procesului electoral sînt: Federaţia Rusă, Italia, Franţa şi România”, a spus Russu.

Pînă la ora 13.00, la CEC nu au fost depuse contestații privind acțiunile concurenților electorali sau privind hotărîrile și/sau acțiunile organelor electorale inferioare. Totodată, s-au atestat trei cazuri de încercare de fraudare a alegerilor (tentativă de vot multiplu).

Astăzi, în R. Moldova se desfăşoară turul doi al alegerilor prezidenţiale directe. La urnele de vot sînt aşteptaţi 2,8 milioane de cetăţeni.

img16009050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!