ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 43% dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 16.00

16:19 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Peste 1,268 milioane de alegători (peste 43% din cetăţenii cu drept de vot) s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 16.00, relatează MOLDPRES.

În primul tur al scrutinului prezidenţial, pînă la această oră îşi exprimase dreptul la vot aproximativ 1,140 milioane de alegători (39%), cu 4% mai puţin decît astăzi.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat într-o conferință de presă că toate secţiile de votare deschise funcţionează în regim normal. „Circa 53% dintre votanţi sînt femei, iar aproximativ 48% sînt bărbaţi. Din numărul total de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot, aproximativ 10% sînt cetăţeni cu vîrsta între 18-25 de ani, peste 25% - cu vîrsta 26-40 de ani, în jur de 26% – cu vîrsta între 41-55 de ani, peste 30% cu vîrsta între 56-70 de ani şi aproximativ 8% cu vîrsta de peste 71 de ani”, a spus Russu.

„Totodată, circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este oraşul Rezina (44%), cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir (32%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca, din raionul Dondușeni (75%), cei mai pasivi sînt locuitorii satului Corjeuţi, raionul Briceni (19%). La fel, remarc o creştere semnificativă a prezenţei la vot a cetăţenilor R. Moldova din regiunea transnistreană”, a specificat Alina Russu.

Preşedintele CEC a menţionat că peste hotarele ţării au votat peste 83 mii de cetăţeni, sau în jur 6,52%. „Ţările în care s-a înregistrat cea mai mare frecvenţă a procesului electoral sînt: Federaţia Rusă, Marea Britanie, Italia, Franţa şi România. În toate secţiile de votare deschise peste hotarele ţării mai sînt buletine de vot”, a spus Russu.

La ora 15.00, şi-a încheiat activitatea secția de votare deschisă în Tokyo, Japonia. În orele următoare, vor fi deschise 10 secții de votare constituite  în Canada și SUA.

Totodată, s-a stabilit că un radiodifuzor a făcut astăzi agitaţie electorală, acesta urmează să fie  sancţionat conform normelor legale.

La alegerile prezidenţiale directe sînt aşteptaţi 2,8 milioane de cetăţeni. Primele date preliminare privind rezultatele scrutinului vor fi prezentate în jurul orei 22:00.

img16009052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!