ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 51% dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 19.00

19:36 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Mai mult de 1,5 milioane de alegători (peste 51% din cetăţenii cu drept de vot) s-au prezentat la urnele de vot pînă la ora 19.00, relatează MOLDPRES.

În primul tur al scrutinului prezidenţial, pînă la această oră îşi exprimase dreptul la vot mai mult de 1,380 milioane de alegători (47,59%), cu peste 3% mai puţin decît astăzi.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat că CEC constată o mobilizare, fără precedent, astfel urmează să fie analizată situaţia şi să se vină cu ajustarea legislaţiei în vigoare. „Aproximativ 53% dintre votanţi sînt femei, iar aproximativ 47% sînt bărbaţi. Din numărul total de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot, în jur de 11% sînt cetăţeni cu vîrsta între 18-25 de ani, peste 27% - cu vîrsta de 26-40 de ani, în jur de 26% – cu vîrsta între 41-55 de ani, aproximativ 28% cu vîrsta între 56-70 de ani şi aproximativ 8% cu vîrsta de peste 71 de ani”, a spus Russu.

„Totodată, circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este municipiul Chişinău (55%), cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir (39%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca, din raionul Dondușeni (84%), cei mai pasivi sînt locuitorii satului Caracuşenii Vechi, raionul Briceni”, a specificat Alina Russu.

Preşedintele CEC a menţionat că peste hotarele ţării au votat peste 118 mii de cetăţeni sau în jur de 8%. „Ţările în care s-a înregistrat cea mai mare frecvenţă a procesului electoral sînt: Italia - peste 43 000, România - 14 000, Franţa – 9000 şi Federaţia Rusă - 8000”, a spus Russu.

Potrivit membrilor CEC, în secţia din Londra (Anglia) s-au epuizat buletinele de vot. „Funcţionarii au întreprins acţiunii ca cetăţenii să poată vota la cealaltă secţie din Londra. Mai există secţii de votare în Italia, România, Franţa şi Federaţia Rusă, unde, la fel, buletinele de vot sînt pe sfîrşite”, a menţionat Russu.

De asemenea, la ora 18.00, în jur de 15 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană s-au prezentat la urnele de vot, cifră care este de două ori mai mare decît în primul tur de scrutin, iar într-o secţie de votare din localitatea Varniţa s-au epuizat deja toate buletinele de vot.

Totodată, în 13 localităţi din ţară există deconectări a curentului electric din cauza condiţiilor meteorologice. La fel, s-au constatat cîteva tentative de fraudare a voturilor.

La alegerile prezidenţiale directe sînt aşteptaţi 2,8 milioane de cetăţeni. Primele date preliminare privind rezultatele scrutinului vor fi prezentate în jurul orei 22:00.

img16009056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!