ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului a solicitat investigarea legalității scrutinului prezidenţial

09:54 | 15.11.2016 Categorie:

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) a solicitat astăzi organelor competente investigarea minuțioasă și transparentă a legalității scrutinului prezidenţial, în legătură cu multiplele cazuri de încălcări, reflectate în presă de către jurnaliști și observatori, în cadrul alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie curent, relatează MOLDPRES.

În legătură cu votul din diaspora, CIDO solicită revindecarea drepturilor persoanelor care nu și-au putut exercita dreptul constituțional la vot. CIDO amintește că dreptul de a alege este un drept fundamental consemnat atît în Constituția R. Moldova cît și în tratatele internaționale la care ţara noastră este parte. În acest context, CIDO îndeamnă Comisia Electorală Centrală și instituțiile competente să acționeze imediat în vederea facilitării unui dialog eficient cu membrii diasporei, care, din cauza proastei organizări, nu și-au putut exercita dreptul la vot. Pentru evitarea situațiilor de acest gen pe viitor, este propusă examinarea în mod prioritar a posibilității introducerii votului electronic sau/și asigurarea cu un număr suficient de secții de votare și buletine de vot proporțional numărului de persoane care locuiesc peste hotarele țării.

În contextul activizării protestelor stradale, CIDO a solicitat organelor de forță asigurarea dreptului cetățenilor la protest, prevenirea și înlăturarea promptă a provocărilor care ar putea degenera în proteste violente.

Totodată, CIDO a reamintit că Președintele țării are menirea să reprezinte și să apere, fără discriminare, drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor, egali în drepturi, așa după cum prevede Constituția R. Moldova, Declarația Universală a Drepturilor Omului și tratatele internaționale la care Moldova este parte. Astfel, CIDO a condamnat discursurile de ură, incitarea la discriminare, declarațiile homofobe și rasiale, pe parcursul campaniei electorale și consideră inadmisibilă manipularea opiniei publice prin modalitățile expuse mai sus.

De asemenea, CIDO îndeamnă președintele ales, Igor Dodon, să se abțină de la retorica sexistă, rasistă și homofobă iar pentru a evita dezbinarea societății, să integreze în discursul său politic interesele tuturor cetățenilor fără discriminare.

În R. Moldova au avut loc acum două zile alegeri prezidenţiale directe. CEC a anunţat că după prelucrarea a 100% din procesele-verbale, candidatul PSRM, Igor Dodon, a acumulat 52,18%, iar concurentul PAS, PPDA, PLDM, Maia Sandu, a obţinut 47,82% din voturi.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!