ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii europeni: „Procesul electoral a fost administrat transparent, însă unele prevederi legale necesită a fi ajustate”

12:29 | 15.11.2016 Categorie:

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Procesul electoral a fost administrat într-un mod transparent, deschis şi democratic, însă unele prevederi legale necesită a fi ajustate pentru a fi aduse la nivelul standardelor internaționale. Aceasta este concluzia experților Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din cadrul Rețelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), care a prezentat astăzi constatările preliminare cu privire la desfăşurarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din R. Moldova, informează MOLDPRES.

Şeful misiunii, Peter Novotny, a menţionat că prevederile Codului Electoral ar reglementa foarte vag procedurile aplicabile pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial. „Au fost observate neajunsuri în timpul soluţionării litigiilor electorale în cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), dar şi în urmărirea altor încălcări produse în timpul alegerilor. Totodată, informaţiile publicate pe site-ul Comisiei, în special cele care vizează rata de participare şi numărul de voturi necesare pentru victoria unui concurent ar putea fi considerate înşelătoare pentru public”, a spus Novotny.

Observatorii europeni au constatat că CEC a mărit numărul buletinelor de vot, totuşi datorită numărului mare de alegători, la unele secţii de votare nu toţi cetăţenii şi-au putut exprima dreptul la vot. „Totodată, remarcăm că nici studenţii nu au putut vota la secţiile de votare din localităţile unde îşi fac studiile. Am sesizat şi încălcarea drepturilor fundamentale în secţiile de votare amenajate în cadrul spitalelor de psihiatrie şi în penitenciare. La fel, au fost identificate tendinţe de  subminare a imaginii celor doi candidaţi electorali la funcţia de şef al statului. Remarcăm şi partizanatul puternic al mass-mediei, de asemenea prezenţa publicităţii în ziua tăcerii şi ziua alegerilor au influenţat cugetările şi deciziile alegătorilor”, a specificat Novotny.

Misiunea de observare a alegerilor ENEMO și-a lansat activitatea pe 9 octombrie curent. Totodată, pentru observarea primei runde a alegerilor din 30 octombrie au fost formate patru echipe de observatori pe termen scurt, care au monitorizat activitatea secţiilor de votare atît din ţară, cît şi de peste hotare. Raportul final va fi prezentat în următoarele două luni de zile.

Pentru alegerea directă a Președintelui țării, CEC a acreditat peste 4 600 de observatori naţionali şi internaţionali.

img16009116

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!