ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a adoptat două proiecte de lege ce vizează atragerea împrumutului de la FMI

16:18 | 17.11.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat în şedinţa de astăzi două proiecte legislative ce vizează atragerea împrumutului în valoare de 178,7 milioane de dolari, aprobat recent de Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internaţional (FMI), relatează MOLDPRES.

Acordul este finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), care au ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI).

Prin mecanismul de finanţare extinsă (EFF), suma de 31,4 milioane de DST (drepturi speciale de tragere) va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetului de stat. Banii urmează a fi rambursaţi în 12 tranşe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Dobînda aplicată pentru împrumutul în cauză va fi rata de bază a dobînzii la DST.

Prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF), FMI va oferi R. Moldova suma de 43,1 milioane DST. Banii urmează a fi rambursaţi în 10 tranşe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Dobînda aplicată pentru împrumutul în cauză va fi egală cu 0% pînă în anul 2018.

Totodată, suma de 35,9 milioane de dolari este pusă la dispoziţia autorităţilor Republicii Moldova imediat după aprobarea acestui acord. Suma rămasă va fi debursată pe parcursul implementării programului, în cinci tranşe, la fiecare din evaluările semi-anuale ale programului.

Republica Moldova nu a avut un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna anului 2013.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16009209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!