ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Victor Dumbrăveanu a fost comemorat la 5 ani de la trecerea în eternitate

11:27 | 03.12.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. La Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” din Chişinău a avut loc ieri seară medalionul literar-artistic ”DOR de Victor Dumbrăveanu”, consacrat regretatului scriitor la 5 ani de la trecerea în eternitate. Tot aici a fost lansată şi noua ediţie a romanului regretatului prozator ”Galopul cailor de lut”, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat scriitorii Vladimir Beșleagă, Boris Marian, Nicolae Rusu, Vlad Pohilă, Luminița Dumbrăveanu, Ana Bantoș, ex-ministrul Educației, Leonid Bujor, fiica regretatului prozator, Doina Dumbrăveanu-Munteanu, precum și un grup de elevi şi profesori de la Liceul „Victor Dumbrăveanu” din satul său de baștină, Corlăteni, Rîșcani, cu un recital din proza pentru adolescenţi a autorului.

În cadrul medalionului, scriitorul Vladimir Beșleagă a  menționat că Victor Dumbrăveanu a fost o personalitate care - prin proza, eseistica şi publicistica sa - a contribuit substanțial la creșterea, educarea mai multor generații de adolescenți / tineri în spiritul valorilor naționale și al bunei cuviințe, la înveșnicirea satelor Moldovei și orașului Chișinău în literatura română, la buna informare a cititorilor revistelor și ziarelor pe care le-a condus cu pricepere și onestitate, semănînd bine, bunătate, dragoste pentru oameni și pentru neam.

La rîndul său, fiica scriitorului, Doina Dumbrăveanu-Munteanu  a subliniat că cea mai mare  recunoștință față de memoria tatălui său ar fi valorificarea moștenirii lui literare. ”Paznic la nuvele, ocrotitor al genului concis și risipitor de frumuseți nestemate” – astfel se autodefinea Victor Dumbrăveanu”,  a  precizat  fiica regretatului prozator.

În context, scriitorii Nicolae Rusu, Ana Bantoș, Boris Marian, ex-ministrul Educației Leonid Bujor și mai mulți profesori s-au pronunțat pentru introducerea  în curricula școlară a operei lui Victor Dumbrăveanu,  mai cu seamă pentru faptul că scrierile sale care abordează tema adolescenței poartă un caracter instructiv-educativ.

Prozatorul și publicistul Victor Dumbrăveanu  s-a născut la 20 august 1946, în comuna Corlăteni, județul Bălți, azi raionul Rîșcani. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 1968. A fost redactor și redactor-șef la mai multe ziare şi reviste - „Tinerimea Moldovei”, „Orizontul”, „Columna”, „Curierul de seară”, „Capitala”, „Moldova”. În 2010 i s-a conferit titlul ”Maestru al literaturii”. A semnat cărțile ”Insula de coral”, ”Fratele”, ”Strigătul de pe celălalt țărm al dragostei”, ”File de adio”, ”Pasărea din noi”, ”Vornicel la nunta badei”, ”Galopul cailor de lut”, ”Nesomnul bărbaților”, ”Iubirea noastră-i ca și ura ” ș.a. S-a stins din viață la 4 decembrie 2011.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16009638

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!