ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Moody's a îmbunătățit perspectiva ratingului Republicii Moldova de la negativă la stabilă

13:59 | 14.01.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Agenția de evaluare financiară Moody's a îmbunătățit, la 13 ianuarie, perspectiva ratingului B3 de țară al Republicii Moldova de la negativă la stabilă, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al companiei internaționale.

Moody's a revizuit ratingul ca urmare a ”reducerii riscurilor de finanțare guvernamentală” după semnarea Acordului cu FMI, ”care a declanșat finanțarea multilaterală și bilaterală suplimentară”, precum și ”adoptării noului cadru de reglementare bancară menită să consolideze guvernanța sistemului bancar”.

Argumentele invocate de Agenția de evaluare la confirmarea ratingului B3 ”reflectă mediul politic mai calm după mai multe schimbări ale conducerii guvernului în anii 2014-15”, cînd o fraudă bancară a dus la creșterea bruscă a datoriei guvernamentale. Pe de altă parte, Moody's notează că ratingul de țară al Republicii Moldova rămîne limitat în mod semnificativ de un nivel ridicat de sărăcie, o bază economică mică, impedimente structurale în calea creșterii economice și a puterii instituționale foarte slabe ale țării.

Prim-ministrul Pavel Filip a scris pe o rețea de socializare că ”Agenția internațională Moody’s, care reprezintă o busolă foarte importantă pentru investitorii străini a schimbat ratingul de țară pentru Republica Moldova de la ”Negativ B3” la ”Stabil”. Specialiștii în economie, mai ales, știu cît de importantă și de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru țara noastră. Ea este rezultatul direct al eforturilor pe care și noi la Guvern, și colegii de la Parlament, și toți cetățenii moldoveni le-au făcut să depășim o criză economică și una politică dificile”.

”Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de parcurs cu UE, al demarării unor reforme importante și al semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială. E un semnal încurajator pentru 2017. Îmi doresc, totodată, ca în viitor Moldova să primească rating pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară”, a mai scris Premierul. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17000302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!