ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 56 la sută din abonații la serviciile de Internet fix beneficiază de viteze mari de transfer a datelor

11:05 | 17.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Numărul de abonați la serviciile de acces la Internet fix a crescut în anul 2016 cu 4,3 la sută față de anul precedent, pînă la 557,4 mii, dintre care 56,5 la sută sînt conectați la rețeaua globală prin fibră optică, tehnologie care asigură viteze mari de acces și de navigare pe Internet, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) precizează că din numărul total de abonați 527 mii sînt persoane fizice, iar 30,4 mii persoane juridice.

Potrivit datelor colectate de la 83 de furnizori ai serviciilor de Internet fix, creșterea numărului total de abonați a fost înregistrată exclusiv datorită majorării numărului de utilizatori conectați la rețea prin fibră optică. Pe de altă parte, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza altor tehnologii a scăzut.

Creșterea numărului de abonaţi, a traficului și utilizarea ofertelor atractive de conectare la Internetul de mare viteză au condus la sporirea veniturilor obținute din vînzarea serviciilor de Internet fix. În comparație cu anul 2015, volumul total al vînzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 5,2 la sută și a însumat peste 1 miliard 105,2 milioane de lei.

Cele mai mari creşteri ale vînzărilor de servicii de Internet fix au fost înregistrate de Sun Communications și Moldtelecom. Vînzările primei companii au sporit cu 20% la sută, pînă la 58,4 milioane de lei, iar ale celei de-a doua companii - cu 6,6 la sută şi au totalizat peste 714,1 milioane de lei. În același timp, veniturile provenite din vînzarea serviciilor prestate de compania Starnet Soluții, au scăzut cu 5,7 la sută și au însumat 223,4 milioane de lei. Volumul cumulativ al vînzărilor efectuate de ceilalţi 80 de furnizori de servicii de acces la Internet fix a sporit cu 14,9 la sută şi a alcătuit peste 109,3 milioane de lei.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17002098

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!