ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Filmului Francofon a ajuns la ediţia a 16-a

10:59 | 20.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Cincisprezece filme franceze, belgiene, canadiene şi în coproducție internațională vor fi proiectate în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Filmului Francofon, care se desfăşoară în perioada 19-26 martie la Chişinău şi Tiraspol, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de către Alianţa Franceză în R. Moldova şi Ambasada Franţei la Chişinău.

Potrivit directorului adjunct al Alianţei Franceze, Adrian Cibotaru, ediţia din acest an a festivalului este dedicată lui Jacques-Yves Cousteau, ofiţer de marină, om de știință, un mare explorator al mărilor şi oceanelor, care a pus bazele filmului și televiziunii științifice. Biografia acestuia este prezentată în filmul „Odiseea” de Jérôme Salle, cu care a fost deschis ieri seară festivalul la Centrul Cultural „Odeon”.

Comandantul Cousteau a fost constant inspirat de dorința sa de a lărgi cunoștințele și a le transmite publicului larg, cu un singur scop: de a atrage atenția asupra dezastrului ecologic datorat neglijenței umane și a supraexploatării resurselor naturale.

Adrian Cibotaru a mai spus că majoritatea filmelor sînt recente - din 2014, 2015 şi 2016 şi doar unul singur -  „Străinul nebun” („Gadjo Dilo”) de Tony Gatlif, o coproducţie franco-română - este din 1997, anul în care Moldova a aderat la Francofonie. În acest musical joacă şi manelistul Adrian Copilul Minune, în care s-a produs pe cînd era adolescent.

Filmele sînt subtitrate în limbile română şi rusă. Proiecţiile vor avea loc la Centrul Cultural „Odeon” din capitală şi pe 24 martie – la Cinematograful din Tiraspol.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002146

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!