ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut pentru spionaj și trădare de patrie

15:53 | 20.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut pentru spionaj și trădare de patrie. Declaraţia a fost făcută astăzi de procurorul Vitalie Busuioc, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, fostul demnitar ar fi fost racolat cu mai mulți ani în urmă de către serviciile secrete străine, cărora le-ar fi transmis sistematic informații cu caracter secret, în dauna R. Moldova. „Urmărirea penală pe acest caz a durat aproximativ şapte luni, în cadrul căreia a fost constatat caracterul secret al întîlnirilor dintre Bolboceanu şi un ofițer sub acoperire din altă țară. Cetăţeanul a fost reţinut în flagrant în urma unei întîlniri conspirative avute cu agentul sub acoperire. Întrevederile aveau loc aproximativ o dată în lună, timp de cîţiva ani, şi erau făcute cu măsuri speciale de conspirație. Transferul de informații era efectuat printr-un laptop specializat, iar la fiecare întîlnire suspectul era remunerat, de regulă, cu sume de la sute la mii de euro. În prezent, Bolboceanu refuză să facă declaraţii”, a menţionat Busuioc.

Totodată, procurorul Anatol Pitel, a specificat că au fost adunate probe suficiente care ar demonstra vinovăţia persoanei reţinute. „În perioada octombrie 2016-martie 2017 am documentat mai multe întîlniri, în cadrul cărora erau transmise informaţii, care ar putea dăuna ţării noastre. În urma perchezițiilor, la domiciliu suspectului, au fost găsiți aproximativ 23 mii de dolari SUA, acte, un computer și un telefon mobil, destinate pentru discuțiile cu agentul străin”, a afirmat Pitel.

La rîndul său, directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Balan, a precizat că „în timpul activităţii sale de spionaj, fostul demnitar s-a întîlnit cu mai mulţi agenţi de securitate ai ţării respective. Agentul venea la întrevederi cu un anumit volum de informaţii pe suporturi de hîrtie, suporturi de memorie sau calculatoare”, a spus Balan.

Fostul deputat a fost reţinut iniţial pentru 72 de ore. Totodată, Judecătoria Centru din capitală a emis astăzi pe numele lui Bolboceanu un mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. De asemenea, potrivit procurorilor, suspectului i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii de trădare de patrie. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Fostul deputat democrat, Iurie Bolboceanu, a fost reținut la 17 martie curent într-un dosar deschis pentru spionaj și trădare de patrie. Bolboceanu a fost deputat în Parlament începînd cu noiembrie 2010. În martie 2014, acesta a anunţat că părăsește Partidul Democrat.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17002156

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!