ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salariul minim în sectorul real va fi majorat de la 1 mai

11:03 | 27.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Hotărîrea ce prevede majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real de la 1 mai curent va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Conform documentului, salariul minim garantat în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică), va fi majorat de la 1 mai 2017 cu 280 de lei, pînă la 2380 lei pe lună. În prezent, salariul lunar minim garantat este de 2100 lei.

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii. În anul curent a fost luată în calcul o rată a inflației de 6,4 la sută, o rată de creștere a valorii adăugate brute cu 4,8 la sută, o descreștere a numărului scriptic mediu al salariaţilor în anul 2016 față de anul 2015 cu doi la sută.

Conform legii în vigoare, salariul lunar al unui angajat nu poate fi mai mic decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

De asemenea, în numărul de mîine al Monitorului Oficial va fi publicată şi hotărîrea ce prevede transferul unei zile de odihnă în luna mai. Potrivit actului aprobat de Guvern, ziua de 8 mai va fi liberă şi va fi recuperată de către bugetari pe data de 20 mai.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17003141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!